Jaargangen

Kies jaargang

Kies categorie

Winnaar Nominatie
< Terug naar overzicht

Ligne

Gebiedstransformatie
Overzichtsfoto gerealiseerde nieuwbouw en openbare ruimte Ligne 2016.

Projectomschrijving

Sittard heeft een nieuw kloppend hart. Educatief, cultureel en commercieel. Drie culturele instellingen hebben zich in het nieuwe gebouwencomplex gevestigd, samen met Zuyd Hogeschool, winkels en woningen. Deze gevarieerde stedelijke mix geeft het gebied een geheel eigen, onderscheidend en levendig karakter.
Het filmhuis speelt met twee filmzalen en ruimere openingstijden makkelijk in op het programma van het museum met films over onderwerpen die daar aan bod komen. Overdag vinden in de filmzalen de colleges plaats. Vanuit Coffee Mundo kan men een lekkere koffie meenemen naar de bibliotheek.
Behalve de samenwerking tussen de culturele instellingen onderling, wordt er inhoudelijk samengewerkt met Zuyd Hogeschool. Een gegeven is al dat de bibliotheek van Zuyd en de openbare bibliotheek samen één bibliotheek vormen. Dat biedt een enorm perspectief voor zowel burgers als studenten. Welke student in Nederland kan direct vanuit het lesprogramma een (arthouse)film of tentoonstelling hedendaagse kunst bezoeken in één en hetzelfde gebouw? Een unieke situatie!
Om het bezoekers uit de hele regio zo aantrekkelijk mogelijk te maken het gebied te bezoeken is er een ondergrondse parkeergarage met zo'n 380 parkeerplaatsen en fietsenkelder met toezicht voor zo'n 500 (brom)fietsen.
Ook de openbare ruimte maakt een belangrijk deel uit van het nieuwe gebied. Er is een nieuw plein in de binnenstad van Sittard ontstaan. De ruimte tussen de gebouwen ligt aan de groene schootsvelden en de beek. Een open plek die uitnodigt om te verblijven en te ontmoeten.

Doelstelling

Nieuw leven in de oude binnenstad. Ligne zorgt dagelijks voor vele nieuwe ontmoetingen. Tussen bezoekers en bewoners, cultuurliefhebbers en winkelend publiek. De komst van Zuyd Hogeschool naar het stadscentrum zorgt voor een ongekende dynamiek van studenten die er colleges volgen, samenwerken en studeren.

Hoofdlijnen van het programma van eisen

Programma
• 12.500 m² Zuyd Hogeschool (waarvan 2.500 m2 bibliotheek)
• 12.500 m² commerciële ruimte
• 2.100 m² museum
• 2.500 m² bibliotheek (samen met Zuyd dus 5.000 m2 bibliotheek)
• 500 m² filmhuis (2 filmzalen die tevens collegezaal zijn)
• 10.000 m² parkeergarage: ca. 380 parkeerplekken
• Fietsenkelder met plek voor ca. 500 (brom)fietsen met toezicht
• 30.000 m² openbare ruimte
• 3 nieuwe bruggen
• 7 appartementen en 33 zorgwoningen met verblijfsruimten

Resultaten tot nu toe

De gebouwen zijn op 1 mei 2016 opgeleverd en samen met de openbare ruimte op 1 september 2016 in gebruik genomen. Thans worden de Noordelijke Schootsvelden gerealiseerd waarbij 200 meter Keutelbeek wordt ontkluisd. Daarna wordt het plein Ligne afgerond, de laatste van de 3 nieuwe bruggen aangelegd, 200 meter kademuren aangebracht en de Noordelijke Schootsvelden ingericht als verblijfsgebied en evenemententerrein. Voor de bouwvak van 2017 wordt met de oplevering van dit openbare gebied het project, de gebiedsontwikkeling Ligne, definitief afgerond.