Jaargangen

Kies jaargang

Kies categorie

Winnaar Nominatie
< Terug naar overzicht

De Ploeg Bergeijk

Renovatie
De meubelmakerskwaliteit en scherpte van de geveldetaillering weer volledig in ere hersteld

Projectomschrijving

De Ploeg is een ensemble van fabrieksgebouw en park in Bergeijk, ontworpen door architect Gerrit Rietveld en tuinarchitecte Mien Ruys. De fabriek is in 1956-1959 gebouwd als weverij. Nadat de oorspronkelijke eigenaar was vertrokken heeft het gebouw enkele jaren leeg gestaan, op zoek naar een nieuwe invulling.
Totdat de Bergeijkse tentoonstellingsontwikkelaar Bruns het aankocht om er zijn kantoren, en werkplaatsen te vestigen. In één jaar is het Rijksmonument volledig gerenoveerd naar ontwerp van diederendirrix i.s.m. atelier van Asseldonk. Het park dat ook de dezelfde monumentale status kent wordt gerenoveerd naar de visie van Mien Ruys.
Het fabrieksgebouw heeft een opvallende betonnen structuur met shedbogen. De lange gevels zijn volledig transparant en bieden vrij zicht op de tuin. De korte gevel aan de openbare weg toont de shedvorm met dichte verspringende geveldelen. Voor de indeling maakte Rietveld gebruik van verplaatsbare systeemwanden geplaatst op een metermodule.
Het gebouw is fraai gerenoveerd en aangepast aan de huidige eisen. Daarbij is het gebouw volledig in ere hersteld wat betreft slankheid van profielen, kleurgebruik, materiaalgebruik en transparantie. De belangrijkste ingreep is het herschikken van de functies. Centraal in het gebouw is een open kantoortuin gemaakt. Deze grenst aan de monumentale toonzaal en bestaande kantoren voor de opzichters. De ingreep verdeelt het gebouw in twee vleugels, de productie en de assemblage, passend in het werkproces van Bruns.
Originele materialen, maatvoering en details zijn in ere hersteld of door een hedendaags alternatief verbeterd. Nieuwe ingrepen zijn vrij vormgegeven en verrijken Rietvelds palet en de Meubelmakerkwaliteit.

Doelstelling

Huisvesting voor Bruns en revitalisatie van het gebouw en park tot een vitaal en inspirerend ensemble.
Het realiseren van een totaal van echte ervaringen waarbij naast de ontwerpkwaliteit en het gedachtengoed van Rietveld & Ruys ook de vooruitstrevendheid van “de Ploeg” op sociaal, economisch en artistiek gebied herleeft en inspireert.

Hoofdlijnen van het programma van eisen

“Nieuwsgierigheid. Dat is wat Bruns drijft. Ontdekken hoe dingen werken. Of waarom ze niet werken. En dan met een oplossing komen. Een oplossing die zorgt dat wat wij maken geen objecten zijn, maar echte ervaringen. Wij geloven dat een idee pas echt tot leven komt als je het aan kunt raken. En als je wilt dat mensen iets aanraken, moet je ze eerst nieuwsgierig maken.”

Ruimtelijk PVE:
Multifunctionele werkplaatsen voor materiaalbewerking en assemblage.
Flexibele kantoren met veel ruimte voor ontmoeting, concentratie en overleg.
Een showroom voor ontvangen, exposeren en ontmoeten.
Ploegpark als publieke verpoosruimte en voor culturele events.

Resultaten tot nu toe

De ontwerp- en engineeringsafdeling, de kantoren en de werkplaatsen zijn per 1 januari 2017 operationeel en in gebruik genomen. Aan de losse inrichting van de showroom en de restauratie van het park wordt op dit moment de laatste hand gelegd om gereed te zijn voor de officiële opening van het gebouw en bezoekerscentrum in het bloeiende park in april van dit jaar. Ook is dit het moment waarbij een boek over de revitalisatie verschijnt en het project een prominente bijdrage zal gaan leveren aan de activiteiten rond het nationale jaar van de Stijl. De architectuurfoto’s hiertoe worden in februari gemaakt.

Functies vóór de ingreep
Kantoren en weverij

Functies na de ingreep
Kantoren en werkplaatsen Internationale museumontwikkelaar Bruns