Jaargangen

Kies jaargang

Kies categorie

Winnaar Nominatie
< Terug naar overzicht

Kliniek Psychiatrie Radboudumc

Renovatie
Centrale ontvangstruimte: gastvrijheid, daglicht en uitzicht middenin het gebouw. Patio zorgt voor beleving van buiten.

Projectomschrijving

Na vijfentwintig jaar voldeed de kliniek van de afdeling Psychiatrie niet langer aan de visie en ambitie van het Radboudumc. Renovatie transformeerde de verouderde kliniek in een duurzame en innovatieve academisch psychiatrische zorgomgeving voor de meest kwetsbare doelgroep: patiënten met complexe psychiatrische én lichamelijke aandoeningen.

Innoveren, samenwerken, verbinden zijn belangrijke kernwaarden voor het Radboudumc, de betrokken partijen en de uitgangspunten voor het ontwerp. Doel: het creëren van een Healing Environment inclusief de kwaliteit van een wellness-achtige omgeving. Patiënten verblijven vaak lange tijd in deze omgeving die hun herstel moet ondersteunen en zorgprofessionals, liefst onzichtbaar, een optimale, veilige werkomgeving moet bieden voor hun belangrijke werk.Daarom ligt de focus al bij de eerste stap in het ontwerpproces naast op functionaliteit, vooral op beleving en sfeer. Een geslaagde uitdaging om juist voor deze kwetsbare patiëntengroep en bevlogen zorgprofessionals een huiselijke en warme omgeving te maken die tegelijkertijd voldoet aan de strengste eisen op gebied van veiligheid, hygiëne en infectiepreventie en liefst normen overstijgt.

De ontwerpkeuzes zijn gebaseerd op ervaringen, wensen en behoeften van patiënten, zorgprofessionals en getoetst middels Evidence-based Design. Door betrokkenheid en bevlogenheid van alle partijen is de donkere en besloten ruimte getransformeerd in een overzichtelijke, sfeervolle en veilige omgeving met veel daglicht en uitzicht, een comfortabel binnenklimaat en verschillende gradaties van privacy. Deze maatregelen zorgen met state-of-the-art beveiligingstechnieken voor verhoging van de veiligheid en vermindering van angst, onrust en stress. Getuige de vele enthousiaste reacties van patiënten en personeel blijkt: deze projectaanpak werkt.

Doelstelling

Het ontwerpen en realiseren van een innovatieve duurzame ‘state-of-the-art’ kliniek die de nieuwste eisen voor academisch psychiatrische patiëntenzorg herdefinieerd. Een omgeving die de ambitie van Radboudumc waarmaakt, bijdraagt aan gezondheid en welzijn van kwetsbare patiënten en die zorgprofessionals een optimale en veilige ‘smart’ werkomgeving biedt.

Hoofdlijnen van het programma van eisen

- Healing Environment met wellness-achtige kwaliteit waarin beleving en sfeer central
staan;
- Omgeving geschikt voor patiënten met psychiatrische én lichamelijke aandoeningen
(iedere verpleegkamer is bedtoegankelijk en voorzien van alle benodigde apparatuur);
- 27 éénpersoonspatiëntenkamers met eigen badkamer en ‘rooming-in’ faciliteiten
(overnachting mantelzorger);
- Open- en gesloten afdeling en High & Intensive Care, elk met eigen woon-, eet- en
buitenruimte;
- Centrale ontvangstruimte met receptie;
- Ondersteunende facilitaire ruimten;
- Innovatieve en flexibele werkruimten voor personeel;
- Rechtbankruimte;
- Regenereerkeuken;
- Ruimte voor moeder en kind;
- Rustruimte/dagbehandelingsruimte voor Electro Convulsie Therapie;
- State-of-the-art beveiligingstechnieken;
- Energiezuinig en comfortabel binnenklimaat.

Resultaten tot nu toe

De kliniek, sinds januari 2016 in gebruik, overtreft alle verwachtingen.
Patiënten en zorgverleners zijn zeer enthousiast over de prettige rustgevende omgeving, getransformeerd van een gedateerde donkere besloten ruimte naar een open, overzichtelijke, veilige ruimte met veel daglicht en uitzicht.
De klimaatinstallatie zorgt voor een gezond comfortabel binnenklimaat. Duurzame maatregelen hebben geleid tot een energiezuiniger gebouw (van energielabel D naar B). Het gebouw is binnen planning en budget opgeleverd.
De kliniek is uniek in Nederland en ontvangt veel belangstelling van professionals en media en verscheen in het jaaroverzicht van Magazine de Architect als één van de zes bijzondere projecten van 2016.

Functies vóór de ingreep
Academische Kliniek Psychiatrie

Functies na de ingreep
Academische Kliniek Psychiatrie