Jaargangen

Kies jaargang

Kies categorie

Winnaar Nominatie
< Terug naar overzicht

Portiekflats Presikhaaf

Renovatie
Na renovatie

Projectomschrijving

64 appartementen in 4 portiekflats aan de Keulseslag in de wijk Presikhaaf. De woningen zijn geheel weer opgewaardeerd zodat ze weer 50 jaar mee kunnen. Het energieverbruik is met 95% verlaagd tot 20 en 80 m3 gas voor respectievelijk de midden woningen en de woningen aan de zijkant per jaar. Het geheel is in passiefhuis methode (enerphit) uitgevoerd. daarbij is vooral na comfort gekeken zowel in de winter als zomers.

Doelstelling

Renoveren van de gebouwschil zodat de woningen nog 50 jaar verhuurd kan worden. Daarbij is alles in gereedheid om na 15 jaar gasloos energieneutraal kan worden. Door middel van later aanbrengen van PV panelen.

Hoofdlijnen van het programma van eisen

We hebben een UAV GC contract opgezet met SMART requirements zodanig dat de esthetica en de prestaties goed vast gelegd zijn. Aan de hand van 18 regels konden we het geheel beschrijven. 1 van de regels luid: zorg dat de binnenoppervlakte bij -7 buitentemperatuur niet meer dan 4,2 graden onder de ruimtetemperatuur komt. Hierdoor was er geen kouval en kon de ruimten verwarmd worden alleen met ventilatie lucht na te verwarmen. Hierdoor werd de installatie zeer eenvoudig.

Resultaten tot nu toe

De bewoners kwamen naar eigen zeggen van "de hel in de hemel". Geen kou meer, maar ook geen oververhitting meer in de zomer. De energie besparing is ruimschoots gehaald.
Bewoners kregen tussen de €600,- en 800,- terug van de energiemaatschappij. Wat dat betreft een geslaagd project!

Functies vóór de ingreep
Wonen

Functies na de ingreep
Wonen