Jaargangen

Kies jaargang

Kies categorie

Winnaar Nominatie
< Terug naar overzicht

Bellavista, Den Haag

Transformatie
Bellavista vanaf de Laan van Meerdervoort

Projectomschrijving

De voormalige kantoortoren, circa 13.000 m2 is getransformeerd tot een woontoren met 116 luxe huurappartementen (variërend van circa 80 tot 130 m2) en commerciële ruimtes op de begane grond en eerste en tweede verdieping. De toren heeft er twee woonverdiepingen bovenop gekregen. Het gebouw is onderdeel van het complex De Savornin Lohmanplein (winkelcentrum en Treubflat) Voor optimale woningplattegronden is de stabiliteitskern uit het gebouw verwijderd door de stabiliteit naar buiten te verplaatsen. Deze aanpassingen zijn mogelijk dankzij versterking van de huidige constructie en toevoeging van constructieve woningscheidende wanden. De gevel kent een prestigieus ontwerp met grote glazen puien en buitenruimten voor optimaal uitzicht rondom, met respect voor het oorspronkelijke ontwerp van het gebouw. Voor de balkons is een onzichtbare ophanging ontworpen. Deze transformatie geeft aanleiding tot totale gebiedsverbetering, zoals de herinrichting van de openbare ruimte, maar ook renovatie en uitbreiding van het ondergelegen winkelcentrum, optimalisatie van parkeren in het complex en zelfs nieuwe transformatiemogelijkheden van een naastgelegen kantoorpand.

Doelstelling

Kwalitatieve huurwoningen van nieuwbouw kwaliteit realiseren met toevoeging van buitenruimten, in een bestaand gebouw om de leegstand op te vullen en te voldoen aan de vraag naar woningen in het gebied. Gebiedsverbetering creert meerwaarde voor het gehele complex maar ook voor andere posities rondom.

Hoofdlijnen van het programma van eisen

De opdracht was mooie ruime en transparante woningen te maken met een buitenruimte. Het optimaal kunnen genieten van het uitzicht rondom is leidend in het ontwerp van een prestigieuze gevel. Daarnaast gelden differentiatie, inpassing in de omgeving en duurzaamheid als uitgangspunt voor het ontwerp en de uitvoering. Uitgangspunt was het realiseren van 8 appartementen van 80 m2 per verdieping van de 3e tot en met de 12e verdieping. De hogere verdiepingen hebben grotere woningen, variërend van 98 tot 130 m2.

Resultaten tot nu toe

De woontoren is september 2016 gereed gekomen en direct aan haar bewoners opgeleverd. Alle 116 appartementen waren voor oplevering verhuurd.
De commerciële ruimten op de begane grond zijn volledig verhuurd aan de Dierenkliniek Thorbeckelaan en Free Kick sportwinkel.
De twee kantoorverdiepingen zijn ingevuld met kantoorhuurders van het naastgelegen kantoorpand aan het Colijnplein dat leeg wordt gemaakt voor ontwikkeling (transformatie)

Functies vóór de ingreep
kantoorruimte

Functies na de ingreep
Wonen, commerciele ruimten (winkels en kantoor)