Jaargangen

Kies jaargang

Kies categorie

Winnaar Nominatie
< Terug naar overzicht

Broederhuis

Transformatie
opnieuw gecreerde binnenhof met gestapelde verandas als ontsluiting

Projectomschrijving

Het naar binnen gerichte traditionalistische broederhuis is omgebouwd tot huurstudio’s voor starters op de woningmarkt, waaronder asielzoekers. Door een bijzondere ontsluiting via veranda’s op twee lagen rechtstreeks vanuit een hofje is van de beslotenheid de centrale kwaliteit van het gebouw gemaakt.

Het oorspronkelijke broederhuis was een klooster van de Congregatie Broeders Maria Onbevlekte Ontvangenis. Het maakte deel uit van een groots opgezet rooms-katholieke complex aan weerzijden van de Postjesweg met scholen en kerken. De broeders gaven les aan veel scholen in de nieuwe uitbreidingswijken. Het gebouw bestond uit twee bouwlagen met bescheiden slaapcellen, een eetzaal en een kapel op de 1e verdieping aan de binnenplaats. Door gangen met bovenlichten aan de zijgevels is het gebouw sterk naar binnen gericht. Alleen aan de voorgevel zitten normale ramen. In 2003 werd het gebouw in gebruik genomen als moskee. De binnenplaats werd daarbij dichtgebouwd met twee gebedsruimtes boven elkaar. Het kruis op de torenspits werd een sikkel.

Doelstelling

De doelstelling van Stadgenoot was om het pand te transformeren naar 28 zelfstandige wooneenheden voor jonge stedelingen tegen sociale huurprijzen. Deze doelstelling was 1:1 gekoppeld aan een subsidie die voor deze transformatie werd verstrekt. Daarnaast waren er twee koopwoningen en een horecagelegenheid in het plan voorzien.

Hoofdlijnen van het programma van eisen

28 studio’s voor starters binnen de sociale woningbouw, 1 horecagelegenheid, 1 of 2 koopwoningen voor de vrije sector, energielabel b voor alle woningen

Resultaten tot nu toe

Een transformatie en renovatie in “de geest” van het gebouw met aandacht voor beeldbepalende details en kwaliteiten. Daarbij realisatie van 30 studio’s in plaats van de gevraagde 28, twee verkochte koopwoningen en een horeca die momenteel succesvol geëxploiteerd wordt.

Functies vóór de ingreep
broederhuis daarna moskee

Functies na de ingreep
huurwoningen voor starters en statushouders, horeca, koopwoningen