Jaargangen

Kies jaargang

Kies categorie

Winnaar Nominatie
< Terug naar overzicht

Kortenaer

Transformatie
Kortenaerkade nieuwe situatie

Projectomschrijving

Op een prachtige plek in Den Haag, tegenover de Koninklijke stallen, staat het nieuwe woningbouwcomplex “Kortenaer”. Een uniek transformatieproject. In opdracht van Provast en Syntrus Achmea is een ontwerp gemaakt voor een complete facelift en functiewijziging van het voormalige kantoorgebouw, dat eind jaren 60 werd gebouwd door architect Piet Zanstra, de oprichter van het huidige ZZDP! Het gebouw werd ontworpen voor OLVEH verzekeringen , een voorloper van AEGON. Het forse gebouw, ruim 15.000 m2 BVO, was toentertijd op die plek een ingrijpend statement. In deze tijd zou een dergelijk gebaar bijna onmogelijk zijn. Toen het kantoorgebouw lange tijd leegstond en de waarde sterk daalde, stegen de kansen om er woningen van te maken, hetgeen gebeurde. Het nieuwe wooncomplex bestaat in totaal uit 149 huurwoningen en 4 kooppenthouses.

Doelstelling

Een belangrijk streven was om een leegstaand kantoorpand succesvol te transformeren naar een wooncomplex en daarmee een inspiratiebron te zijn voor toekomstige transformaties. Daarnaast was het van groot belang om het nieuwe complex met kleur en materiaal meer op de context te laten aansluiten.

Hoofdlijnen van het programma van eisen

Het totale programma omvat 15.000 m2 BVO. 14.500 m2 hiervan betreft woonfuncties en de overige 500 m2 horeca. In totaal zijn er 149 huurappartementen ontwikkeld en 4 koopappartementen. Tevens is het complex voorzien van 100 parkeerplekken.

Resultaten tot nu toe

Het project is volledig opgeleverd, contextueel op zijn plaats en is succesvol getransformeerd naar een wooncomplex. Alle 149 woningen zijn verhuurd.

Functies vóór de ingreep
Kantoor

Functies na de ingreep
Woningbouw