Jaargangen

Kies jaargang

Kies categorie

Winnaar Nominatie
< Terug naar overzicht

Gasthuyspoort

Transformatie
Nieuw vooraanzicht na voltooiing van het plan.

Projectomschrijving

Project Gasthuyspoort is onderverdeeld in twee fases en diverse deelplannen. De eerste fase bestaat uit transformatie van de voormalige kantoorgebouwen van de Sociale Dienst naar 33 appartementen (Lofthuys) en 6 ‘Pakhuiswoningen’ (Pakhuys). Verder worden er 5 woningen aan een hofje gerealiseerd (Hofhuys en Herenhuys).
In fase 2 zullen 19 luxe appartementen worden gerealiseerd op de locatie van het voormalige Hendriksgebouw (Poorthuys).

Deelplan Lofthuys bestaat uit een grote diversiteit aan unieke appartementen: van startersappartementen vanaf 70m2 tot vide-appartementen van 100m2 en penthouses tot bijna 200m2. De bestaande constructie van betonnen kolommen en betonplafonds in het zicht zorgt op de begane grond, eerste en tweede verdieping voor een industrieel en stoer karakter. Ook de vrije plafondhoogte van ruim 3 meter draagt bij aan de ruimtelijke beleving.
Op de begane grond is commerciële plint "De Groene Poort" gesitueerd. Hierin zijn uiteenlopende ondernemers gevestigd als een pastarestaurant, kledingwinkel, ijssalon, bakker, lunchroom en aardappelrestaurant.
Het voormalige archief in de kelder is getransformeerd tot garage met 20 parkeerplaatsen.

In deelplan Pakhuys wordt het aangrenzende kantoorpand getransformeerd naar 6 royale woningen met een inhoud vanaf 580 tot 810 m3. Ook hier is sprake van een industrieel karakter als gevolg van de bestaande constructie met hoge plafonds van 4 meter op de begane grond. Deze woningen hebben een eigen achtertuin grenzend aan een intiem binnenhofje.
Aan dit hofje liggen tevens 3 Hofhuyzen en 2 Herenhuyzen. Deze woningen beschikken over een inhoud van respectievelijk 445 en 630 m3. De achtertuinen liggen op het zuiden en grenzen aan de Bisschopstuin.

Doelstelling

Middels een toonaangevend plan realiseren van een nieuwe poort tot de historische binnenstad van Breda en daarmee zorgen voor een kwalitatieve impuls op deze locatie. Daarbij in tijden van crisis bijdragen aan de woonbehoefte in het centrum van Breda.

Tevens als regionale bouwer een lelijk gebouw transformeren tot iets moois.

Hoofdlijnen van het programma van eisen

- Het ontwikkelen van een afzetbaar, realistisch en uitvoerbaar programma van wonen, commerciële- en overige functies.
- Voorkomen van leegstand en beperken van het afzetrisico.
- D.m.v. unieke en kwalitatieve woningen aansluitend bij de woonbehoefte voor de korte en lange termijn.
- Versterken van de kwaliteit en beleving aan het oostelijk deel van de binnenstad.
- Veiligheid van bewoners en bezoekers van het plangebied waarborgen.
- Beperken van verkeershinder als gevolg van parkeren, laden en lossen, passantenstroom en busverbinding.
- Inpassen van huidige nutsvoorzieningen op locatie.
- Middels transformatie een lelijk gebouw omzetten naar een mooi gebouw.

Resultaten tot nu toe

De wooneenheden bij de transformatie van fase 1 in plan Gasthuyspoort zijn nog voor de start van de werkzaamheden allemaal uitverkocht.
Na een bouwperiode van circa anderhalf jaar zijn alle wooneenheden en bijbehorende algemene ruimten succesvol opgeleverd aan de nieuwe eigenaren.
Inmiddels is ook "De Groene Poort" geheel verhuurd aan diverse ondernemers.

Met het gereedkomen van dit plan is aan deze zijde van Breda een toonaangevend en karakteristieke toegang tot de binnenstad werkelijkheid geworden.

In de tweede fase is de bestemmingsplanprocedure succesvol doorlopen. De bouw van het nieuwbouw appartementencomplex in deze fase is eind 2016 gestart.

Functies vóór de ingreep
Leegstand, daarvoor kantoor en restaurant

Functies na de ingreep
Wonen, commercieel en parkeren