Jaargangen

Kies jaargang

Kies categorie

Winnaar Nominatie
< Terug naar overzicht

Kerk Breskens

Transformatie
nieuwe situatie kerk Breskens

Projectomschrijving

In Breskens, staat een voormalige evangelische kerk, naar ontwerp van A.C. Kammeijer. De rechthoekige zaalkerk heeft een klein aantal bijzondere details zoals de zeshoekige vensters, de dakruiter, ingangsportaal en een aantal witte sierstenen in de voorgevel. De kerk is midden in de visserswijk gebouwd en is daarom stedenbouwkundig een markant gebouw dat opvalt tussen de omliggende kleine woningen. In 2003 is de kerk gesloten en verkocht. De voormalige eigenaar heeft de kerk verbouwd tot woning en atelierruimte. De huidige eigenaren hebben de kerk gesplitst en verbouwd tot twee afzonderlijke appartementen. Bij beide appartementen is de verdiepingsvloer uitgebreid en voorzien van een stalen trap. Om meer daglicht te creëren en toegang naar de tuin zijn op de begane grond doorbraken gemaakt, in dezelfde lijn als de bestaande glas-in-loodramen. De nieuwe ramen zijn verdiept en met verborgen kozijnstijlen uitgevoerd. In het dak zijn een aantal dakramen gemaakt. Beide appartementen zijn gemoderniseerd naar de huidige eisen en woonwensen maar de karakteristieken van de kerk zijn nog aanwezig. Het dak van de kerk is bij èèn appartement aan de binnenzijde nageïsoleerd en voorzien van houten Accoya delen, bij het andere appartement is isolatie aangebracht achter het originele plafond. De toog achter de voormalige kansel is doorgebroken en biedt ruimte aan de keuken en zolderkamer. De zijkapel is door de voormalige bewoners dichtgezet en fungeert als slaapkamer/badkamer. De verlichtingsarmaturen zijn geschilderd en hergebruikt. De opdrachtgevers hebben er voor gekozen de toren op het dak in ere te herstellen.

Doelstelling

Uitgangspunt was om de bestaande kerk te transformeren tot twee appartementen, voorzien van nieuwe ingrepen maar met behoud van de karakteristieke elementen.

Hoofdlijnen van het programma van eisen

De kerk biedt onderdak aan twee afzonderlijke appartementen en een bedrijf aan huis.

Resultaten tot nu toe

Met de transformatie van kerk naar woningen is het gelukt om cultureel erfgoed te behouden. De kerk heeft geen monumentale status maar het gebouw is interessant in zijn (maritieme) omgeving.
Met behulp van passende, ingetogen nieuwe ingrepen, zijn de karakteristieken en het beeld van de kerk behouden gebleven. Steeds meer kerken verliezen hun oorspronkelijke functie maar zijn qua ruimtelijkheid uitermate geschikt voor transformatie tot woning met verdieping(en). Wonen met een theatraal, ruimtelijk karakter. Deze kerk is redelijk compact van omvang waardoor twee woningen gemaakt zijn. Uiteraard is het principe ook met een grotere omvang toepasbaar.

Functies vóór de ingreep
1 woning en atelierruimte

Functies na de ingreep
wonen en werken