Jaargangen

Kies jaargang

Kies categorie

Winnaar Nominatie
< Terug naar overzicht

Oudegracht

Transformatie
Oudegracht 152-156 nieuwe situatie

Projectomschrijving

Het complex aan de Oudegracht 152-156 betrof een drietal monumentale panden in enigszins vervallen een aangetaste staat. Oudegracht 152, het Erasmushuis, is een in 1863 vrijwel geheel nieuwgebouwd diep huis met dwars achterhuis, bestaande uit drie verdiepingen. De kern van het gebouw, een woonwinkelhuis, stamt nog uit de middeleeuwen. Echter de voorgevel in eclectische stijl en indeling zijn drastisch gewijzigd in 1863. Oudegracht 154, Huis Volbeyert, is een in aanleg middeleeuws diep huis dat in de 17e werd voorzien van een rijk gedecoreerde pilastergevel. De decoratie is in begin van de 19e eeuw verdwenen voor een lijstgevel en bepleistering. Van Oudegracht 156, ook wel Blijdensteijn genaamd, is rond 1366 de eerste vermelding gevonden. Gaandeweg de geschiedenis is het huis en de voorgevel regelmatig verbouwd. Sinds 1909 is er een bioscoop in gevestigd die sinds 1959 uitgebreid is naar het naburige pand.

Het bioscoopcomplex op Oudegracht 154-156 stond sinds enkele jaren leeg. De begane grond van het complex is getransformeerd naar twee separate winkels. Daarnaast zijn de gevels van alle drie de gebouwen gerenoveerd naar een interpretatie van de historische situatie. De verdiepingen van Oudegracht 152-156 worden getransformeerd naar woningen.

Doelstelling

Naast de doelstelling om het leegstaande bioscoopcomplex succesvol te verbouwen en transformeren naar separate winkels was het van groot belang om het historisch gevelbeeld van Oudegracht 154-156 weer zoveel mogelijk in ere te herstellen.

Hoofdlijnen van het programma van eisen

Circa 1200 m2 aan winkelruimte

Resultaten tot nu toe

Het project is opgeleverd, de winkels zijn in gebruik genomen en de gevels zijn volledig naar wens gerenoveerd.

Functies vóór de ingreep
Bioscoop en Kantoor

Functies na de ingreep
Winkel