Jaargangen

Kies jaargang

Kies categorie

Winnaar Nominatie
< Terug naar overzicht

RAG

Transformatie
Nieuwe situatie RAG gebouw met middenstraat | foto: Thomas Mayer

Projectomschrijving

Het voormalige Pompgebouw op Strijp R is herbestemd tot een 10-onder-1 kap woongebouw. Het op het eerste gezicht wat plompe pompgebouw blijkt bij nadere bestudering eigenlijk erg mooi. De gele bakstenen doos is pragmatisch gebouwd door de ingenieurs van Philips, want functionaliteit stond voorop. Het gebouw bood op haast vanzelfsprekende wijze ruimte om in de helft van het gebouw woningen te creëren met de woonkamers en keukens op de eerste verdieping onder het kenmerkende dak met stalen spanten en beton cassettes grenzend aan een groot dakterras op het zuiden.
Door het middelste stramien te verwijderen en het gebouw daarmee open te breken hebben we de oplossing gevonden om ook de andere helft van licht, lucht en dakterrassen te voorzien. In deze nieuwe straat konden we alle deuren en ramen plaatsen die we extra nodig hadden en niet in de bestaande gevels zaten en konden de bestaande buitengevels nagenoeg intact blijven.
Het pand zelf was leidend voor de invulling van het pand. Zo zijn er bijvoorbeeld vier kleinere appartementen gerealiseerd, zodat het bestaande trappenhuis behouden kon blijven. De hoekwoningen hebben een andere plattegrond, omdat zij gebruik maken van de originele laad- en los deuren in de gevel.
We hebben dus met respect voor en geïnspireerd door het bestaande het pand een nieuwe bestemming gegeven.

Doelstelling

Doelstelling was het gebouw met behoud van historisch karakter een volwaardige nieuwe bestemming te geven zodat het samen met het RK gebouw van Piet Hein Eek en het RF gebouw een van de drie landmarks van Strijp R kon worden.

Hoofdlijnen van het programma van eisen

Er zijn 10 appartementen gerealiseerd, waarvan 6 grote maisonnettes met een vloeroppervlakte van ongeveer 180m2. De 4 appartementen variëren tussen 70 en 110m2. De kleinere appartementen zijn ontstaan vanuit de wens het oorspronkelijke trappenhuis te behouden. De nieuwe middenstraat zorgt voor de ontsluiting van de 4 maisonnettes en alle woningen zijn voorzien van een dakterras op het zuiden. De oorspronkelijke kelder is maar één meter zeventig hoog, maar door de middensstraat heel dun te construeren zijn de kelders toch bereikbaar. De hellingbaan aan de zijkant zorgt ervoor dat de kelders ook met de fiets bereikbaar zijn.

Resultaten tot nu toe

In januari 2014, tijdens de crisis, zijn we gestart met de verkoop van de appartementen. Wanneer er 50% verkocht waren zouden we starten met bouwen. Eind mei 2014 hadden we al meer dan 80% verkocht en dus konden we direct beginnen met de renovatie. Voor het einde van het jaar was 100% van de appartementen verkocht en dat zonder makelaar, zonder Funda, maar alleen met schetsen, Facebook, en een goede verhaal. We hebben in nauw overleg met elk van de kopers een eigen plattegrond bepaald. In Januari 2016 zijn de woningen opgeleverd.

Functies vóór de ingreep
Pompgebouw

Functies na de ingreep
Woningen