Jaargangen

Kies jaargang

Kies categorie

Winnaar Nominatie
< Terug naar overzicht

restauratie/transformatie Entrepot-pakhuis Overijssel

Transformatie
nieuwe situatie: vrijstaand, met nieuwe openingen in de kopgevel

Projectomschrijving

Aan de Nieuwe Willemshaven in Harlingen is het sterk in verval geraakt Entrepot-pakhuis Overijssel uit 1904 weer prachtig gerestaureerd en aangepast om te kunnen dienen als multifunctioneel overdekt ‘stadsplein’.
Na een uitgebreid funderingsherstel heeft er een totale restauratie plaatsgevonden. Daarbij is o.a. de glaskap weer teruggekomen, zijn de geprofileerde dakranden (terug)gerestaureerd, is de oude hoofdentree opnieuw gemetseld en zijn de getegelde jugendstil naamtableau's opnieuw aangebracht.
De 1 meter scheef oplopende vloer is rechtgetrokken en voorzien van een trap en hellingbaan. Het hooggelegen plateau loopt zo bij springvloed niet onder water.
De bestaande openingen zijn van puien voorzien; als de houten deuren zijn geopend is het 'stadsplein' zo beschermd tegen de zeewind.
In de oorspronkelijk dichte kopgevel zijn drie van de vijf muurvakken voorzien van nieuwe openingen die contrasterend zijn vormgegeven. In grote stalen kaders zijn verdiept liggende puien aangebracht, die beschermd worden door industrieel ogende rib-en-strek metalen luiken. Hiermee krijgt het pakhuis een 'gezicht' naar de ruimte die in de verdere ontwikkeling van de Nieuwe Willemshaven het 'Entrepotplein' zal gaan heten.

Doelstelling

De doelstelling was om het pakhuis te restaureren en zo multifunctioneel mogelijk geschikt te maken voor grotere overdekte activiteiten in de Nieuwe Willemshaven.

Hoofdlijnen van het programma van eisen

De opdracht was om het pakhuis te restaureren, en daarnaast een zo multifunctioneel mogelijk overdekt ‘stadsplein’ te creëren voor buiten-maar-toch-binnen activiteiten in de breedste zin.
Er moest ook op geanticipeerd worden op het incidenteel gebruik van het gebouw als terminal voor de in ontwikkeling zijnde middelgrote cruisevaart.
Het Entrepotgebouw dient als centrum en katalysator voor de transitie van de Nieuwe Willemshaven tot een nieuwe toeristische zone in Harlingen.

Resultaten tot nu toe

Het pakhuis is nog maar recentelijk opgeleverd. Er zijn inmiddels een paar bijeenkomsten georganiseerd zoals een informatie/ wervingsbijeenkomst voor de Tall Ships Race 2018. Een food/muziek evenement volgt begin februari. De reacties zijn enthousiast; de bijzondere buitendijkse ligging, de royale afmetingen en de industriële sfeer worden als grote pluspunten gezien.

Functies vóór de ingreep
pakhuis / autostalling

Functies na de ingreep
multifunctioneel overdekt 'stadsplein'