Jaargangen

Kies jaargang

Kies categorie

Winnaar Nominatie
< Terug naar overzicht

Burgerweeshuis

Renovatie
Na renovatie is de oorspronkelijke materialiteit herwonnen. De binnenstraat is overlegruimte en kunstgallery geworden.

Projectomschrijving

Het Burgerweeshuis dateert van 1960. Na gebruik als zorginstelling, academiegebouw en kantoor heeft het rijksmonument langdurig leeg gestaan en raakte in verval. Het complex is verworven door private investeerders met de ambitie om het gebouw te revitaliseren tot hedendaagse kantooromgeving met respect voor de cultuurhistorische waarde - een opmerkelijke doelstelling in de context van de intensieve vastgoedontwikkelingen in het Zuidas-gebied. De acht paviljoens zijn geschakeld aan een binnenstraat die het gebouw zijn kenmerkende opzet verleent. Karakteristiek is de generieke structuur van betonnen koepels, architraven en kolommen, met invullingen van schoonmetselwerk, glasblokken en puien. Bij de renovatie is de taaie betoncoating minutieus verwijderd, het schoonbeton en het metselwerk zijn zorgvuldig hersteld en gereinigd. De buitenruimten zijn nieuw aangelegd naar ontwerp van Atelier Quadrat. De slechte thermische en akoestische prestaties en de gebrekkige installaties vormden een grote ontwerpuitdaging. De gevelpuien zijn voorzien van licht-zonreflecterend isolatieglas. De werkgebieden zijn voorzien van vloerverwarming en convectoren. De elektra-installaties voor de nieuwe verlichting zijn weggewerkt in een laag akoestisch spuitwerk op de koepels. Hiermee is een comfortabel werkklimaat gecreëerd met respect voor het oorspronkelijke architectonische concept. De resterende originele kastenwanden, aanrechtbladen en betonnen wandarmaturen zijn zorgvuldig gerestaureerd. In deze karaktervolle context is toekomstbestendige kantoorruimte gecreëerd met fraaie dagverlichte ruimten, goede kunstverlichting en ruimteakoestiek, en uitzicht op de groene buitenruimten. Begin 2018 is het Burgerweeshuis in gebruik genomen door gebiedsontwikkelaar BPD. Hierbij zijn de principes van het Nieuwe Werken succesvol geïmplementeerd in de – deels historische – interieurs.

Doelstelling

Het creëren van een hedendaagse, duurzame kantooromgeving met een sterke eigen identiteit door het respecteren van de oorspronkelijke architectonische kwaliteiten. Door ontwikkeling voor eigen vastgoedportefeuille is er sprake van een lange-termijn benadering met als doelstelling een goed gebruik als waarborg voor de instandhouding van architectonisch erfgoed van internationale allure.

Hoofdlijnen van het programma van eisen

Aan het Burgerweeshuis zijn in diverse fasen aanpassingen gedaan. Deze zijn verwijderd met uitzondering van de ingrepen die door Aldo van Eyck zelf ten behoeve van het Berlage Instituut in de vroege jaren ’90 zijn doorgevoerd. Hiermee is het complex grotendeels gebracht naar de oorspronkelijke contour. Het functioneel programma van eisen omvatte de realisatie van generieke kantoorruimte in een multi-tenant opzet die beoogd was om aan te sluiten op de structuur van de reeks paviljoens. In aanvulling daarop zijn algemene voorzieningen gevraagd zoals een lobby met gemeenschappelijke receptie en een lunchrestaurant. Tevens was de heraanleg van de buitenruimte gevraagd.

Resultaten tot nu toe

De renovatie van het gebouw is eind 2017 binnen planning en budget afgerond. Op dit moment is de vernieuwing van de buitenruimte nog in uitvoering. Uiteindelijk is het pand “dual-tenant” in gebruik genomen door het hoofdkantoor en het regiokantoor West van gebiedsontwikkelaar BPD, met centrale entree, lobby en bedrijfsrestaurant. De binnenstraten worden in gebruik genomen voor informeel overleg en als gallery voor de aanzienlijke collectie beeldende kunst van BPD, waarvoor onzichtbaar aanvullende beveiligingsvoorzieningen zijn getroffen. Ook in sommige buitenruimten worden kunstwerken opgesteld. Het bijzondere karakter van het gebouw vormt een bewust gekozen ondersteuning van de bedrijfsidentiteit van de huurder.

Functies vóór de ingreep
kantoren, tandartspraktijk, tijdelijke woningen en bedrijfsruimten

Functies na de ingreep
kantoor (dual-tenant)