Jaargangen

Kies jaargang

Kies categorie

Winnaar Nominatie
< Terug naar overzicht

Hotel Arena

Renovatie
Het vernieuwde Hotel Arena, aanzicht vanuit getransformeerde Oosterpark

Projectomschrijving

Hotel Arena is gevestigd in het monumentale pand van het voormalige St. Elisabeth-Weeshuis in Amsterdam-oost. Het gebouw is in 1890 gerealiseerd naar ontwerp van architect A.C. Bleijs. Met dit renovatieproject is de relatie met het Oosterpark versterkt en is het 4-sterrenhotel uitgebreid met extra kamers en congresfaciliteiten.
Het oorspronkelijke plan van Bleijs is destijds slechts voor de helft gerealiseerd; in het huidige complex is de geplande symmetrische structuur goed af te lezen. Aan de gevels is duidelijk te zien waar de structuur van de corridors bedacht was. Op deze plekken zijn de gevelbeëindigingen uitgevoerd als zogeheten wachtgevels. In de loop der tijd is een aantal aanbouwen geplaatst die niet correspondeerden met het originele plan, wat de structuur van het complex heeft vertroebeld. Deze zijn nu afgebroken. Met de restauratie is het complex klaar gemaakt voor de toekomst en is verder uitgebreid volgens de oorspronkelijke, nooit gebouwde structuur. De uitbreiding bestaat uit twee paviljoens aan de Oosterparkzijde en een hotelvleugel.
Het complex maakte voorheen geen contact met het aangrenzende Oosterpark. De kant van het park was afgesloten met schuttingen en de entree van het hotel lag aan de straat. Momenteel is de nieuwe hoofdingang in het hotel aan het park wordt door middel van een publiek terras en een trappenpartij verbonden met het groen en de padenstructuur. Door de plaatsing van café-restaurant, zalen en entree aan de parkzijde is aan het Oosterpark een levendige en sociale ontmoetingsplek gecreëerd.

Doelstelling

HA is een culturele ontmoetingsplek aan het Oosterpark – hoogwaardig en laagdrempelig. Hotel én ‘gelegenheidmaker’, waar horeca, natuur en cultuur samenkomen. Het is uitgebreid binnen het oorspronkelijke masterplan, om daarbij de ligging aan het Oosterpark en de bestaande kwaliteiten van dit Rijksmonument in te zetten en te verrijken.

Hoofdlijnen van het programma van eisen

- Parkeren ondergronds oplossen
- Restauratie kapel, herstellen aangrenzende corridors en binnenplaats
- Nieuwe, representatieve entree
- Nieuwe Café restaurant aan het park en vergaderpaviljoen
- Een nieuwe hotelvleugel, en een uitbreiding van een hotelvleugel
- Terrassen op zuidzijde, aan het park

Resultaten tot nu toe

Bedrijven presenteren vaker buiten de deur en huren graag zalen op een mooie locatie. Sinds zomer 2017 is een enorm animo bij veel grote gerenommeerde bedrijven hun evenementen op een Amsterdamse ‘hotspot’ te organiseren. Er is 45% meer omzet in zaalverhuur. Wat betreft kamers: prijs per kamer is 15% gestegen, de bezetting is 5% gestegen. Hotel Arena heeft het grootst vergunde terras van Amsterdam, 1150 m2, verdeeld over drie terrassen. Er worden veel mooie culturele evenementen en tentoonstellingen georganiseerd.
Hotel Arena heeft in november 2017 de Entree Awards voor Best Restyling van Nederland gewonnen

Functies vóór de ingreep
Hotel, restaurant, club

Functies na de ingreep
Hotel, restaurant, club, meeting rooms, congres, evenementen