Jaargangen

Kies jaargang

Kies categorie

Winnaar Nominatie
< Terug naar overzicht

Langevelboerderijk Walik

Renovatie
Achtergevel op het zuiden - nieuw

Projectomschrijving

Een voormalige koeien- en paardenstal, behorend bij de hoger gelegen boerderijen aan het Walikerplein, is in de loop der eeuwen verbouwd tot een bewoonde langgevelboerderij. Door de vele aanpassingen en verbouwingen heeft het exterieur van de boerderij weinig historische waarde meer. Het interieur daarentegen is grotendeels intact. Daarom wordt deels over de bestaande raamopeningen heen, een nieuwe met vlas geïsoleerde schil van metselwerk en houten latten aan de buitenzijde van de boerderij aangebracht.
Aan de stenen kopgevel wordt een afwijkend nieuw raam toegevoegd dat vanuit de eetkamer direct zicht geeft op het omliggende landschap met de nieuw aangelegde natuurtuin en waardoor de ochtendzon naar binnen komt.
De ruimtelijke ervaring in het interieur wordt centraal gesteld waarbij de authentieke elementen als de gemetselde scheidingsmuren en het eikenhouten gebint behouden blijven. Het interieur wordt beschouwd als één open binnenruimte waardoor er zicht ontstaat op de kapconstructie. Hierbij is de tv-kamer verdiept zodat het laaghangende markante vorkgebint kan worden behouden. De kapconstructie is aan de zuidzijde opengemaakt met grote puien en een glazen dak om de zon met haar licht en warmte tot diep in de woning te laten doordringen. Zo openen en verwarmen de glazen toevoegingen de voorheen donkere stalruimtes. Lamellen op het glasdak zorgen voor schaduw in de zomermaanden, grote schuifpuien met bijzondere detailleringen en dakramen zorgen voor een natuurlijke luchtstroming in huis.
Nieuwe elementen en moderne bouwmaterialen geven het interieur een hedendaagse uitstraling. De boerderij is zo op eigentijdse wijze haar vierde bouwgeschiedenis in gegaan.

Doelstelling

De vraag van de opdrachtgevers was dat hun Rijksmonumentale boerderij verbouwd zou worden tot een open, lichte en moderne woning. Omdat de buitenzijde van de boerderij al behoorlijk aangetast was door eerdere verbouwingen, stond behoud van de oorspronkelijke interieurelementen zoals houten gebintcontsructie, metselwerkbinnenwanden en opkamer en kelder, voorop.

Hoofdlijnen van het programma van eisen

Belangrijk voor de opdrachtgevers Frank en Astrid was dat alle ruimtes in open verbinding met elkaar zouden staan zodat ze steeds contact met elkaar kunnen hebben. Eigenlijk als een landelijke loftwoning.
Daarnaast had donkere stalruimte een grote ingreep nodig om zo én meer licht toe te laten dat diep in de woning zou kunnen komen én om meer visueel contact met de tuin en omgeving te hebben. Naast de nieuwe open achtergevel, zorgt een groot nieuw bloemeraam in de kopgevel ervoor dat ook in de ochtend op het landelijke gebied kan worden uitgekeken.

Resultaten tot nu toe

Sinds de woning in de zomer van 2017 is opgeleverd, wonen Frank en Astrid hier met veel plezier. En langzaam begint ook de tuin met natuurvijver steeds meer vorm aan te nemen en zijn de eerste salamanders, ijsvogels en bosuilen al gespot.

Functies vóór de ingreep
langgevelboerderij (woning met stallen)

Functies na de ingreep
langgevelboerderij (woning)