Jaargangen

Kies jaargang

Kies categorie

Winnaar Nominatie
< Terug naar overzicht

P.J. Veth gebouw

Renovatie
De gerenoveerde collegezaal in volle glorie waarbij de oorspronkelijke entree hersteld is.

Projectomschrijving

Met één voet in de Hortus Botanicus, middenin Leiden, staat het markante P.J. Veth: een monumentaal neogotisch gebouw dat alleen vanuit de naastgelegen Botanische tuin in zijn geheel te bewonderen is. Nadat de laatste gebruiker het pand in 2011 verlaat, blijkt dat het gebouw door zijn gesloten en gefragmenteerde karakter niet meer voldoet aan de eisen van de hedendaagse universitaire onderwijsomgeving. Het pand bestaat uit een drie-laags Botanisch Laboratorium en het vijf-laags Herbarium, ontsloten door een lange interne gang. Het pand blijkt beroemd en berucht; door een gebrek aan oriëntatiepunten bestaat er een kruip-door-sluip-door-beleving. Vele verschillende vloerniveaus zorgen voor logistieke en facilitaire problemen. Uiteindelijk wordt een start gemaakt met plannen voor een grootschalige renovatie en modernisering van het pand. Uitgangspunt is een eigentijds onderwijsgebouw te creëren dat verbindt en ruimte maakt voor ontmoeting. Om de connectie met de overige panden van de faculteit Geesteswetenschappen te maken, is een nieuw entree midden in de Hortus Botanicus een pré. Door het gebouw te zien als drieluik – met de monumentale trappenhuizen als scharnierpunten – ontstaat er een overzichtelijk geheel. De nieuwe entreetrap ontsluit het pand op de beletage waardoor de gehele footprint direct toegankelijk wordt. Een doorgang in het souterrain zorgt voor een verbinding met de openbare weg en sluit perfect aan op het Singelpark; het langste park van Nederland! Door de interne routing aan te passen, zowel horizontaal als verticaal, is een helder en bruikbaar onderwijsgebouw gemaakt met behoud van zijn monumentale ruimtes en sfeer.

Doelstelling

Een geschakeerd monument transformeren naar een overzichtelijk, openbaar gebouw met eigentijdse onderwijs- en studiefaciliteiten, zonder daarbij het monumentale karakter van het pand uit het oog te verliezen en waar mogelijk juist te benadrukken. Uitgangspunt was dat het gebouw casco moeiteloos nog eens honderd jaar geschikt blijft voor onderwijs en onderzoek.

Hoofdlijnen van het programma van eisen

Een monumentaal pand heeft vaste kaders, daarom was het uitgangspunt een programma van wensen. Door middel van diverse onderzoeken bepaalde de gebouwstructuur deels de functie en het gebruik. Uitgangspunt was een gebouw te maken met een mix van kantoor-, vergader-, en onderwijsfuncties. De twee gebouwdelen (het Botanisch Laboratorium en het Herbarium), moesten niet alleen fysiek beter op elkaar aansluiten, maar ook ruimtelijk en visueel met elkaar worden verbonden. Daarbij moesten binnen de monumentale structuur van het gebouw tevens een volledige installatie worden ingepast. Dit alles met zoveel mogelijk gebruik van de oorspronkelijke details en het hoogst haalbare duurzaamheidsniveau.

Resultaten tot nu toe

Het P.J. Veth gebouw is in oktober 2017 in gebruik genomen door de faculteit Geesteswetenschappen. Het is een eigentijds en transparant onderwijsgebouw waar het thema ‘verbinden’ centraal staat. Zo is het gebouw verbonden met de Hortus, de campus, het academiegebouw en – dankzij de gerealiseerde doorgang – met de hele binnenstad. Daarnaast zijn de twee gebouwdelen verbonden in vorm, ruimte en materialisering. Het resultaat is levendig monument in een (botanische) oase van rust, midden in de levendige Leidse binnenstad.

Functies vóór de ingreep
onderwijsgebouw

Functies na de ingreep
onderwijsgebouw