Jaargangen

Kies jaargang

Kies categorie

Winnaar Nominatie
< Terug naar overzicht

V&D complex Den Haag

Renovatie
Nieuwe situatie gezien vanaf de Grote Marktstraat

Projectomschrijving

In opdracht van IEF Capital / Bouwfonds IM heeft K+P de complete herontwikkeling van het voormalig V&D warenhuis in Den Haag ontworpen. In het complex met een totaal vloeroppervlak van ca. 35.500m2 zijn nu meerdere winkelformules gehuisvest. Als eerste is de plint van het pand aan de zijde Grote Marktstraat vernieuwd waarbij dubbelhoge glaspuien zijn geïntroduceerd voor een transparante uitstraling. Hierbij is de expeditie verplaatst naar de Voldersgracht waardoor een nieuwe entree voor een grote winkel voor Decathlon gerealiseerd is. Daarnaast is hierdoor ruimte gemaakt voor nieuwe winkels van Stradivarius en Guess mode. Vervolgens is voor de bovenbouw een natuursteen gevel ( Travertin) ontworpen met verticale gevelopeningen in een spannend ritme. Het verdiept aanbrengen van deze nieuwe gevelopeningen geeft het gebouw een robuust en gelaagd uiterlijk. In het hoofdvolume is ruimte geboden voor de Haagse vestiging van Hudson’s Bay. Deze winkel is gehuisvest op de begane grond en de vijf bovenliggende verdiepingen. Aan de Spuistraat is een nieuwe gevel ontworpen met een aantrekkelijk winkelfront voor Hudson’s Bay en voor het monumentale pand van Perry Sport.

Doelstelling

Doelstelling was om het voormalige warenhuis te optimaliseren voor toekomstig gebruik. Dit moest onder andere worden gerealiseerd door de volledige buitenkant een nieuwe make-over te geven en aan de binnenkant technische voorzieningen aan te brengen. Hierdoor werd het mogelijk om naast een grote, meerdere kleine retailers aan te trekken.

Hoofdlijnen van het programma van eisen

In eerste instantie werd er gevraagd om alleen de plint van het voormalige V&D pand aan zijde Grote Marktstraat aan te pakken. Hierbij moest de expeditie worden verplaatst en werd er vanaf de kelder tot en met de tweede verdieping ruimte gemaakt voor meerdere huurders.
Later is gevraagd om de gevel aan de Grote Marktstraat en Voldersgracht vanaf de 2e verdieping samen met de Spuistraat te renoveren.

Resultaten tot nu toe

Doordat de expeditie ruimte verplaatst is van de voorzijde naar de zijkant kon het gat in de gevel van de Grote Marktstraat worden hersteld en ontstond er een nieuw aantrekkelijk winkelfront met dubbele hoge puien. Het pand is opnieuw verkaveld en de kelder is van oplsag en fietsenstalling weer beschikbaar gemaakt voor een toekomstige huurder. Dit trok samen met de travertin gevel nieuwe huurders aan waardoor het voormalige V&D warenhuis weer gevuld kon worden.

Functies vóór de ingreep
retail

Functies na de ingreep
retail