Jaargangen

Kies jaargang

Kies categorie

Winnaar Nominatie
< Terug naar overzicht

't Kampje een tweede jeugd

Renovatie
De mensen wonen in de dorpsbibliotheek

Projectomschrijving

’t Kampje, een verzorgingshuis in Loenen aan de Vecht had altijd een prima naam, maar viel langzaam maar zeker ten prooi aan toenemende leegstand. Iedereen was het eens: ’t Kampje moest blijven. Maar hoe? Tijdens verschillende werkateliers en inspiratiesessies in 2014 is gesproken over ’t Kampje-nieuwe stijl. Inwoners dachten mee over het gebruik van het gebouw en brachten hun wensen in.
Die wensen zijn gerealiseerd. Zo zijn appartementen verbouwd en is op elke verdieping een woonkeuken ingericht waar bewoners samen kunnen koken. Verder heeft de lokale bibliotheek een plekje in het gebouw gevonden, net als de welzijnsorganisatie, een fysiotherapeut, kapper en schoonheidsspecialiste. De volledig vernieuwde voormalige recreatieruimte is nu onder de naam Studio Idee een multifunctioneel activiteitencentrum voor bewoners en buurt.

’t Kampje anno nu is een nieuw thuis voor zelfstandig wonende vitale ouderen, zorgbehoevende mensen en (relatief) jonge huurders. Die mix zorgt voor evenwicht en diversiteit. Voor levendigheid en informele contacten met binnen én buiten. Het is meer dan een woonvoorziening. Een belangrijke sociale voorziening voor Loenen aan de Vecht. Een wijkje in het klein waar iedereen van harte welkom is.

Doelstelling

Het transformeren van een verzorgingshuis in een gebouw met zelfstandige woningen waar mensen kunnen wonen en indien gewenst verzorgd en verpleegd kunnen worden in de eigen woning.

Hoofdlijnen van het programma van eisen

Na renovatie telt 't Kampje 71 sociale huurwoningen
Gebouw is omgevormd tot gebouw waar ouderen kunnen wonen en indienst gewenst verzorgd en verpleegd kunnen worden in de eigen woning.
Gebouw is functie-onafhankelijk, waar diverse doelgroepen op een betaalbaar niveau kunnen wonen.

Resultaten tot nu toe

Renovatie ’t Kampje is in 2017 afgerond.
Het is nu een gebouw voor zelfstandig wonende vitale ouderen, zorgbehoevende mensen en (relatief) jonge huurders. Die mix zorgt voor evenwicht en diversiteit. Voor levendigheid en informele contacten met binnen én buiten. ’t Kampje is meer dan een woonvoorziening. Het is de plek waar ouderen ‘happy ouwer’ worden. Zo biedt ’t Kampje onderdak aan de gemeentelijke bibliotheek van Loenen aan de Vecht. De recreatieruimte is omgetoverd tot Studio Idee.

Functies vóór de ingreep
Verzorgingshuis

Functies na de ingreep
zelfstandig wonen met indien nodig verzorging en verpleging in de eigen woning