Jaargangen

Kies jaargang

Kies categorie

Winnaar Nominatie
< Terug naar overzicht

AaBe fabriek

Transformatie
nieuwe situatie bovenaf

Projectomschrijving

De AaBe fabriek – een rijksmonument van naam in Brabant – wordt getransformeerd tot winkelcentrum. Hierdoor is het vanaf het eerste moment een bijzonder winkelcentrum. De monumentale muren, schoorsteen en sheddaken zijn behouden gebleven en trakteren de moderne shopper op een extraatje. De geschiedenis van het pand is letterlijk voelbaar gebleven. Het gehele project omvat circa 27.000 m2 BVO (bruto vloeroppervlakte) en circa 730 parkeerplaatsen. De AaBe Fabriek is niet zomaar een locatie, maar is een plek met emotie en voor velen een stukje geschiedenis. Rialto Vastgoedontwikkeling B.V. wil hier dan ook een winkelcentrum realiseren waar de consument graag verblijft. Een wijkwinkelcentrum in combinatie met grootschalige detailhandel en diverse horeca zullen zorgen voor een prettig verblijf. De AaBe Fabriek zal met haar ruime aanbod aan winkels en goede parkeergelegenheid een grote aanwinst zijn voor Tilburg en haar regio.

In het ontwerp van Rijnboutt wordt zoveel mogelijk van de oorspronkelijke fabriek behouden. Het winkelend publiek ‘voelt’ de geschiedenis. Het complex wordt teruggebracht naar de oorspronkelijke bouwdelen uit de jaren ’30, ’40 en ’50 van de vorige eeuw.

Oude elementen, zoals de fabrieksgang, de art deco-versieringen, het sheddak en de draagconstructie, worden in ere hersteld. Overal kun je zien dat het gebouw een respectabele leeftijd heeft. Hier dus geen strak gestucte muren, maar een stoer, industrieel uiterlijk. Het ketelhuis aan de westzijde van de fabriek (met daarnaast de bekende fabrieksschoorsteen) krijgt een nieuwe functie als horecavestiging. De restauratie van de fabriek wordt mede mogelijk gemaakt met steun van de Provincie Noord-Brabant.

Doelstelling

Het klaarmaken van de AaBe Fabriek voor het beoogde toekomstig gebruik door uitdrukking te geven aan de kernwaarde van het monument: de AaBe fabriek als autonoom ensemble. Het conserveren van de oorspronkelijke en historische delen zodat ze toekomstbestendig zijn, maar wel hun patina en ouderdom mogen tonen.

Hoofdlijnen van het programma van eisen

Winkels: het totale complex biedt ruimte aan ca. 27.000 m2 bvo winkels.
Hiervan wordt ca. 60% ingevuld door de al op het terrein aanwezige ondernemers, ca. 20% door het buurtwinkelcentrum (dagwinkels, supermarkt, horeca) en ca. 20% door nieuwe ondernemers in GDV-branches. Parkeren: voor PDV-winkels is een norm gehanteerd van 2 parkeerplaatsen per 100 m2 bvo. Voor GDV-winkels en horeca is deze norm 3,25 parkeerplaatsen per 100 m2 bvo. Het buurtwinkelcentrum kent de hoogste norm met 4 parkeerplaatsen per 100 m2 bvo. Totaal circa 750 parkeerplaatsen.

Resultaten tot nu toe

Het hele project is in 2017 opgeleverd en alle winkelunits zijn verhuurd.

Functies vóór de ingreep
textielfabriek

Functies na de ingreep
retail, horeca, parkeren