Jaargangen

Kies jaargang

Kies categorie

Winnaar Nominatie
< Terug naar overzicht

De Donck kantoorpand

Transformatie
Van Grobbendoncklaan Den Bosch, woongebouw De Donck, na transformatie in gebruik als woongebouw

Projectomschrijving

Deze transformatieopgave bestond uit de herbestemming van een jaren zeventig kantoorpand aan de Van Grobbendoncklaan in Den Bosch. De Van Grobbendoncklaan staat op de grens van de wijk Graafsebuurt Noord en het Prins Hendrikpark. Een verouderd kantoorpand, gelegen op een locatie waar geen vraag meer is naar kantoorgebouwen. De grote diepte van het kantoorgebouw, de naar boven toe terugspringende verdiepingen, de bijzondere betonnen hoofddraagconstructie met in het werk na-gespannen betonnen vloeren en de hoge geluidsbelasting maken het tot een bijzonder opgave. Een typische herontwikkeling, waarbij we ook wilden laten zien dat je met eenvoudige ingrepen veel kunt bereiken. We hebben daarvoor gebruik gemaakt van bestaande kenmerkende eigenschappen van het pand. Erkers werden balkons en door het schilderen van de lateien krijgt het complex een meer luxe uitstraling. Ook werd het gebouw zo verduurzaamd dat de appartementen nu over een energielabel C beschikken. De opdrachtgever kon hierdoor met minimale middelen de gewenste transformatie naar een sfeervol woongebouw realiseren.

Doelstelling

Een karakteristiek leegstand kantoorpand, met behoud van de uiterlijke stijlkenmerken duurzaam transformeren tot een woongebouw met 66 volledig gemeubileerde studio's en appartementen met eigen parkeerplaatsen op een afgesloten terrein.

Hoofdlijnen van het programma van eisen

Optimalisatie door het realiseren van zoveel mogelijk woningen, gebruikmakend van bestaand casco en infrastructuur. Een algemene/gezamenlijke entree en parkeren buiten op eigen terrein.

Resultaten tot nu toe

Opgeleverd, verhuurd en in gebruik.

Functies vóór de ingreep
kantoorpand

Functies na de ingreep
wonen

Download hier de plattegronden Plattegrond nieuwe situatie