Jaargangen

Kies jaargang

Kies categorie

Winnaar Nominatie
< Terug naar overzicht

Hermes City Plaza

Transformatie
nieuwe situatie Stadhuisplein

Projectomschrijving

Op het Stadhuisplein in Rotterdam is het voormalige kantoorgebouw Hermes City Plaza getransformeerd naar een woongebouw voor studenten. Bovenop het bestaande gebouw zijn twee lagen toegevoegd in een duidelijk andere architectuur. De bestaande structuur van het gebouw bood de mogelijkheid om kamers te realiseren van 18m2 bvo.

De gevels van het bestaande gebouw zijn volledig gerenoveerd en geven het stadhuisplein weer een frisse aanblik. De ruimtes in de plint zijn voor commercieel gebruik. Aan de achterzijde van het gebouw is de plint volledig voorzien van een glazen gevel, in de toekomst zullen hier terrassen worden geraliseerd welke de eens vervallen steeg volledig nieuw leven inblazen.

De 218 woningen zijn volledig zelfstandig met badkamer, keuken, twee persoons bed, bureau, zithoek en veel kastruimte. Door het bed aan het plafond te hangen ontstaat veel ruimte voor overige functies. Daarnaast zijn verschillende functies samengevoegd in het interieur zoals wastafel en keukenspoelbak. De kast is tevens de trap naar het bed en de leuning fungeert ook als kunstrail.

Doelstelling

Het realiseren van 218 volledig zelfstandige studentenwoningen met bijbehorende publieke ruimtes in een bestaand kantoorgebouw aan het Stadhuisplein in Rotterdam. Het activeren van de vervallen steeg aan de achterzijde door middel van een open commerciele plint met terassen.

Hoofdlijnen van het programma van eisen

Het programma van eisen bestaat uit 218 woningen en gemeenschappelijke ruimtes zoals een studieruimte, muziekruimte, keuken, twee TV kamers en een multifunctionele ruimte. Daarnaast bied de kelder plek voor 218 fietsen. Op de eerste verdieping aan de zuidzijde van het gebouw is een gemeenschappelijk dakterras aangelegd voor de studenten.

Resultaten tot nu toe

218 Erasmus studenten die een fantastische woonruimte hebben in hartje Rotterdam.

Functies vóór de ingreep
commerciele plint en kantoor

Functies na de ingreep
commerciele plint en woningen