Jaargangen

Kies jaargang

Kies categorie

Winnaar Nominatie
< Terug naar overzicht

Kaaspakhuis Gouda

Transformatie
Het kaaspakhuis na transformatie - van bovenaf is het atrium goed zichtbaar

Projectomschrijving

Kaaspakhuis ‘De Producent’ in Gouda, een rijksmonument, onderging een spectaculaire transformatie tot loftwoongebouw. Door innovatief hergebruik van zoveel mogelijk elementen uit het oude pakhuis is de geschiedenis van 100 jaar kaas maken nog voelbaar in het gebouw.

De grootste verandering wordt zichtbaar als je het kaaspakhuis binnenkomt via de hoofdentree in de oude ventilatiesteeg tussen de twee pakhuizen. Door aan weerszijde van de steeg stukken gevel weg te zagen, is in het hart van het gebouw een royaal atrium gecreëerd waar 52 unieke loftwoningen worden ontsloten. Een deel van de oorspronkelijke steeggevels staat in het atrium nog overeind en functioneert als liftschacht.

Alle woningen zijn anders en verschillen in grootte. Deze flexibiliteit was mogelijk dankzij de strategische plaatsing van loggia’s in de buitengevel, mét behoud van het monumentale ritme met kleine raampjes.

Het pakhuis kende twee afzonderlijke gefundeerde constructies, éen voor het gebouw, en één voor de miljoen kilo kaas. Deze constructies zijn beide hergebruikt en zichtbaar gehouden. De bestaande vloeren zijn als verloren bekisting gebruikt voor de nieuwe betonvloeren, zodat in de lofts de originele houten plafonds in het zicht bleven.

Mei heeft zoveel mogelijk elementen uit het pakhuis een tweede leven gegeven. Zo zijn de originele kaasplanken, inclusief kaas-slijtplekken, gebruikt als wandafwerking in het atrium. In enkele kaasplanken is als extra betekenislaag een ‘wijze les’ gegraveerd, afkomstig uit een ganzenbordspel uit het bedrijfsarchief van De Producent. Dit is één van de vele verwijzingen naar de rijke geschiedenis van het Kaaspakhuis.

Doelstelling

Vanaf de eerste kennismaking waren WHD en Mei architects verliefd op het gebouw en de rijke historie. Voorop stond daarom het behoud van het gebouw als getuige van de geschiedenis van kaasmaken. Het gebouw leende zich perfect voor transformatie naar loftwoningen, waarmee zij een nieuw woonproduct in Gouda wilden introduceren.

Hoofdlijnen van het programma van eisen

In het pakhuis zijn 52 loftappartementen gerealiseerd rondom een royaal atrium en met een verhuurbare kantoorruimte op de begane grond. De hoofdvraag bij de transformatie naar woongebouw bestond uit het creëren van daglicht, ontsluiting en buitenruimte. De loftappartementen vormden een nieuw woonproduct op de Goudse markt: vrij indeelbaar, flexibel in afmetingen en met een authentieke uitstraling. Alle lofts zijn anders, variërend in grootte van 60 m2 tot 180 m2, en naar individuele wensen ingedeeld. Bij aankoop kreeg iedere koper een persoonlijk adviesgesprek met de architect aangeboden. Omdat de architect betrokken was bij de ontwikkeling en verkoop was dit goed te organiseren.

Resultaten tot nu toe

Het Kaaspakhuis Gouda is in augustus opgeleverd en nu volledig bewoond. Het is een prachtig gebouw met een rijke geschiedenis dat door de transformatie tot loftwoongebouw is behouden voor de stad. De kopers zijn blij met hun unieke woning, de wijk is blij met de positieve impuls die de ontwikkeling heeft gegeven aan de buurt, en de stad Gouda is trots op het behouden gebouw als getuige van de rijke kaas-geschiedenis.

Functies vóór de ingreep
Kaaspakhuis en kantoor coöperatie De Producent

Functies na de ingreep
52 Loftappartementen en een verhuurbare kantoorruimte