Jaargangen

Kies jaargang

Kies categorie

Winnaar Nominatie
< Terug naar overzicht

Neudeflat

Transformatie
Oude Situatie Oudegracht zijde

Projectomschrijving

De Neudeflat kwam tot stand in een tijd dat er in stedenbouwkundige kringen gestreefd werd naar modernisering van het historische centrum van Utrecht. In het stedenbouwkundige plan van M.E. Feuchtinger werd een nieuwe brutalistische kijk op de stad Utrecht gepresenteerd met de Neudeflat als boegbeeld voor deze verandering. Het plan van Feuchtinger is maar deels uitgevoerd en hierdoor is de Neudeflat een buitenbeentje in Utrecht geworden. De schetsen van de Neudeflat tonen het brutalisme uit de jaren ’50/’60 goed. Toch lijkt deze uitstraling welke Maaskant ooit heeft gevisualiseerd in zijn tekeningen, zich niet te uitten in de gebouwde vorm. De Neudeflat is daarom getransformeerd met de schetsen van Maaskant als uitgangspunt. Om het gebouw te behouden moet de functie van het gebouw relevant zijn voor het leven in de binnenstad van Utrecht. Daarom is gekozen, met respect voor de originele architectuur, de Neudeflat te transformeren tot wonen en met horeca een beleving te bieden voor de bewoners van Utrecht. Door ons te richten op een onderzoek naar het Brutalisme en de visie van Maaskant op het gebouw, zijn we in staat geweest de Neudeflat te transformeren en zo opnieuw narratief te laten zijn binnen haar omgeving.

Doelstelling

De Neudeflat wordt getransformeerd van werken naar wonen. Door ons te richten op een onderzoek naar het Futurisme en Brutalisme, branding en de originele ideeën van Maaskant, zijn we in staat de Neudeflat te transformeren en deze en met respect te veranderen.

Hoofdlijnen van het programma van eisen

Met de transformatie van werken naar wonen houdt het programma van eisen van de Neudeflat op hoofdlijnen in dat deze nieuwe woonplattegronden voorziet met nieuwe buitenruimten.

Resultaten tot nu toe

De werkzaamheden van de Neudeflat zijn afgerond. Over het resultaat zijn veel mensen te spreken. Veel bewoners zijn tevreden over hun woning, maar ook de omgeving is te spreken over de esthetische verbetering van de flat.

Functies vóór de ingreep
Werken

Functies na de ingreep
Wonen