Jaargangen

Kies jaargang

Kies categorie

Winnaar Nominatie
< Terug naar overzicht

Pestana Amsterdam Riverside Hotel

Transformatie
Vogelvlucht Pestana hotel Amsterdam; Raadhuis (voorgrond) met Archiefbewaarplaats (links), het Tolgebouw (linksachter), het Amsteldijkgebouw (rechtsachter)

Projectomschrijving

Het 5-sterren Pestana Riverside Hotel met 154 kamers is in de crisisjaren na 2008 ontwikkeld in het voormalige Raadhuis van Nieuwer-Amstel. Na annexatie en uitbreiding met een Archiefbewaarplaats functioneerde dit rijksmonumentale complex een kleine eeuw als Stadsarchief van Amsterdam.

Het complex is nu uitgebreid met twee nieuwe bijgebouwen - Tolgebouw en Amsteldijkgebouw - in locatiegebonden stijl met referenties naar de 19e eeuwse bebouwing. Deze zijn verbonden via een kelder en een glazen loopbrug met het oude Raadhuis en de wijkparkeergarage.

In plaats van gesloopte archiefvleugels uit de jaren ’70 is een nieuwe langzaam-verkeersroute gerealiseerd die de Pieter Aertsstraat verbindt met de Amsteldijk.

Het Raadhuis is geheel gerestaureerd en bevat veel publiek toegankelijke ruimtes, ingericht in warme moderne stijl met Portugese moderne kunstwerken uit de collectie van Pestana.

De begane grond – oorspronkelijk een politiepost met cellen - huisvest nu het restaurant Arc van chef Peter Lute.
Een nieuwe serre in de tuin met monumentale kornoelje en een glazen atrium met panoramalift aan het cultuurplein maken het gebouw alzijdig toegankelijk.

De monumentale entreehal met indrukwekkend cassetteplafond op 1e verdieping is uitgebreid tot de lobby van het hotel over de hele breedte van het pand. Een nieuwe trap verbindt deze statige ruimte rechtstreeks met het restaurant in de tuinserre.

De voormalige raadzaal is te huur als trouwzaal. Unieke kamers met entresols benutten de grote verdiepingshoogte. In de kap zijn unieke 8 meter hoge zolderkamers gerealiseerd. De gigantische houten stoelconstructie waarop de klokkentoren met carillon staat is nu zichtbaar voor de gasten.

Doelstelling

Het monumentale Raadhuis restaureren en publiek toegankelijk maken; de gesloten begane grond open en toegankelijk maken.

Een levendige nieuwe langzaam-verkeerroute realiseren met daaraan publieke functies en entree’s.

Ondanks de crisis een duurzame invulling geven aan het gebied in houdbare architectuur met een hoogwaardig gebruik.

Hoofdlijnen van het programma van eisen

Minimaal 150 kamers voor exploitatie van een 5 sterren hotel. In intensief overleg met de gemeente en de buurt werden de naastgelegen woongebouwen uit het bestemmingsplan herbestemd tot hotel/short stay.
Een gemetselde trappenhuis tegen de archiefbewaarplaats werd vervangen door een glazen atrium met terugwijkende gevels. Het nieuwe glazen trappenhuis daarop blijft binnen de oude contouren - een eis van monumentenzorg.

BVO m2
Raadhuis 3948
Amsteldijkgebouw 4474
Tolgebouw 1566
totaal BVO: 9988

Gerealiseerd G.O. :
short stay (wonen) 1142
logies 4802
restaurant 240
spa met zwembad 270
vergadercentrum 575
lobby 196
representatie/vergaderen 87
kantoor 62
dienstruimtes
entree wijkparkeergarage (>200 pp) 51

Resultaten tot nu toe

Het Pestana hotel opende zijn deuren in jan. 2018

Het Raadhuis is gerestaureerd met veel publiek toegankelijke monumentale ruimtes die vroeger niet te bezoeken waren.

Aan de nieuwe langzaam-verkeersroute liggen:
- het vergadercentrum in het Amsteldijkgebouw
- de glazen atriumserre en een entree van het restaurant in het Raadhuis met terras
- de transparant gemaakte begane grond

De nieuwe gebouwen hebben maten en daglicht om herbruikbaar te zijn voor andere functies. De b.g. van het Amsteldijkgebouw heeft extra hoogte voor mogelijke toekomstige functies. De aangepaste architectuur - fris modern in een locatiegebonden stijl - zal niet snel verouderen.

Functies vóór de ingreep
raadhuis / stadsarchief gebouw

Functies na de ingreep
5 sterrenhotel