Jaargangen

Kies jaargang

Kies categorie

Winnaar Nominatie
< Terug naar overzicht

Stadkamer Zwolle

Transformatie
Het nieuwe ensemble is opgebouwd uit een aantal gebouwdelen die elk hun eigen karakter hebben.

Projectomschrijving

Stadkamer heeft een nieuw thuis gevonden in het voormalige kantoor van de IJsselcentrale in Zwolle.
Het nieuwe ensemble van Stadkamer is opgebouwd uit een aantal gebouwdelen die elk hun eigen karakter hebben. Met name het voorste gebouw, met één van de eerste cortenstalen gevels van Nederland, heeft de potentie om zich te ontwikkelen tot een modern monument. De achterliggende toren is robuust en het entreegebouw is eigenzinnig en kleurrijk. Het nieuwe bouwdeel, waarin een multifunctionele zaal ligt, zal hier als contrasterend volume aan toe worden gevoegd.

Het neutrale casco is een perfect canvas voor Stadkamer. Nieuwe vides zorgen voor licht, lucht en zicht en maken een doorlopende en spannende route mogelijk. In de vides hangen trappen die wisselen van richting zodat er een spannend ruimtelijk spel ontstaat en de levendigheid in het gebouw toeneemt.

Het gebouw is op het maaiveld het meest openbaar toegankelijk en levendig en hoe hoger in het gebouw hoe rustiger wordt. Op de begane grond is het cultureel café gesitueerd, de multifunctionele zaal en de publieke werkplaatsen. In de kelder en op de eerste en tweede verdieping is de collectie van de bibliotheek ingepast. Tussen de collectie worden bijzondere plekken ingericht. Deze bijzondere plekken, die we ‘hotspots’ noemen, worden passend bij de doelgroep vormgegeven.
Op de derde verdieping is ruimte over, die extern kan worden verhuurd. Op de vierde en vijfde verdieping komen de kantoren van Stadkamer.

Doelstelling

Stadkamer moet een plek worden waar een laagdrempelig en divers aanbod van culturele activiteiten wordt aangeboden voor een diversiteit aan doelgroepen. Je gaat erheen om te leren, te studeren, om anderen te ontmoeten, om te relaxen, om dialogen te voeren en om aan activiteiten deel te nemen.

Hoofdlijnen van het programma van eisen

- Buitenzijde/gevel van het gebouw zoveel mogelijk ongemoeid laten.
- Een herkenbare en uitnodigende centrale entree.
- Een biebcafé.
- Veel ruimte voor boeken.
- Een vanzelfsprekende mix : educatie en ontwikkeling naast ontspanning en ontmoeting.
- Veel (computer)werkplekken.
- Verschillende sferen op verschillende verdiepingen.
- Jeugd een eigen hoek.
- Een grote zaal die voor grotere bijeenkomsten (lezingen) of voorstellingen gebruikt kan worden.
- Verschillende multifunctionele ‘werkplaatsen’ tbv workshops.
- Kantoorruimte, diverse grote en kleine werkruimtes met flexibele werkplekken.
- Herinrichten buitenruimte/ terras.
- Forse verduurzaming complex

Resultaten tot nu toe

Stadkamer is op 20 april 2017 feestelijk geopend door Prinses Laurentien.
Stadkamer is na de transformatie een druk bezochte culturele en educatieve ontmoetingsplek geworden. Over de hele dag is het gebouw door verschillende doelgroepen druk bezocht, waarbij dagelijks bijna alle werkplekken bezet zijn door flexwerkers en scholieren die er studeren of samenwerken. De bezoekers van stadkamer zijn zeer tevreden met het nieuwe gebouw en wordt het door de Zwollenaren ervaren als ‘van ons’.
Op dit moment zijn wij in afwachting van de uitslag van de Beste Bibliotheek 2018 waar Stadkamer één van de vijf genomineerden voor is.

Functies vóór de ingreep
kantoor GGD

Functies na de ingreep
Bibliotheek en kunstencentrum