Jaargangen

Kies jaargang

Kies categorie

Winnaar Nominatie
< Terug naar overzicht

TAQ

Transformatie
vandaag de dag

Projectomschrijving

Transformatie van water-pomp en zuiverings-installatie TAQ naar bedrijfslokatie voor een high tech bedrijf. Gebouw TAQ is gebouwd tussen 1950-1960 als afvalwatervoorziening voor de Philips fabrieken. Het gebouwd huisde waterpompen, filter installaties en water opslag in grote bassins, deels onder de grond.
Het was een hele ruwe parel op een prachtige lokatie, de ligging aan het eind van Strijp T, in de groene weelde van het Philips de Jong park.
De architectuur van het pand was, ondanks dat het een utiliteitsgebouw was, inspirerend en verfijnd. Het behoud van de idylle binnen en buiten werd de speerpunten van de projectdoelstelling.
Ook moest het gebouw worden aangevuld met een gedeelte geschikt voor productiefaciliteiten op het gebied van metaalbewerking en een stofarme ruimte.

Doelstelling

Transformatie van gebouw TAQ als waterpomp en zuiverings-installatie naar bedrijfslocatie voor een high-tech bedrijf.
Een modern gebouw qua klimaat en faciliteiten, maar met behoud van de originele architectuur. Uitbuiting van de rustige ligging in het groen. Bouw van een nieuwe fabriekshal die direct erop aansluit, zonder het plaatje te verstoren.

Hoofdlijnen van het programma van eisen

Kantoorruimte met 70+ werkplekken over 1500m2

Ondersteunende ruimten 700m2
Vergaderkamers
Conferentiezaal
Kantine/keuken
Berging/techniek
Fitnessruimte
Verkeersruimte

Totaal TAQ bakstenen gedeelte: 2200m2

Daarbij nog:
Binnentuin 400m2 en dakterras 200m2

Nieuwe fabriekshal voor fijnmetaalbewerking, assemblage en montage, stofarme ruimten, 1500m2. Uitbreidingsmogelijkheden fabrieksruimte naar 3000m2

In het bijzonder:
Daglicht in alle ruimten, en een ruim zicht op de omgeving. Ook voor de ondergrondse ruimten!

Resultaten tot nu toe

Per Mei 2016 is na de goedkeuring van de bouwvergunning begonnen met de transformatie door het bouwbedrijf van Goevaers B.V.
Het openbreken van de dikke betonnen muren van de waterbassins lieten ons in de zomer van 2016 voor het eerste de grootste ruimten van het gebouw zien.

Per maart 2017 is gebouw TAQ in gebruik genomen door Settels Savenije. Sindsdien werken er dagelijks 50-100 mensen in TAQ.
Gebouw TAQ is het eerste gebouw dat na transformatie in gebruik is genomen op Strijp T. Inmiddels zijn er meerdere projecten getransformeerd, waaronder gebouw TR (de electriciteitscentrale) en gebouw TQ (nog bezig).

Functies vóór de ingreep
Waterzuivering, wateropslag, waterpompen

Functies na de ingreep
Kantoor en fabrieksruimte