Jaargangen

Kies jaargang

Kies categorie

Winnaar Nominatie
< Terug naar overzicht

Zwemcentrum Rotterdam

Transformatie
Het bestaande gebouw is aan twee zijden uitgebreid. De bestaande gevel is duurzaam gerenoveerd.

Projectomschrijving

Het Zwemcentrum Rotterdam is een nieuw topsportcentrum dat de regio Rotterdam op de kaart zal zetten voor nationale en internationale kampioenschappen op het allerhoogste niveau binnen de zwemsport. Naast het 50 meter sportbad is er ook een 25 meter doelgroepenbad voor mixed-use. De beide baden met hun voorzieningen zijn volledig opgenomen in het voormalig ‘centraal GG & GD gebouw’ (gezondheidscentrum) dat oorspronkelijk ontworpen is eind ’50. Het gebouw heeft gedurende de afgelopen decennia diverse andere functies gehad waaronder als stadsdeelkantoor, maar was nooit op grote schaal veranderd. Deze wijkfunctie zal tevens terugkeren in het nieuwe complex samen met diverse andere winkels, horeca en kantoren waardoor een zeer divers gebouwcomplex ontstaat. De huidige grote transformatie naar het zwemcentrum is met zeer veel behoud van het karakter en structuren van het bestaande gebouw gedaan. De oorspronkelijk ‘H’ vorm van het gebouw is veranderd in een carré, waarbij aan de buiten- en binnenzijde de bestaande gevels behouden zijn gebleven. De aanbouwen op de beide kopse zijden van het gebouw refereren aan de stoere industriële architectuur van Rotterdam Zuid en zijn qua maat en schaal afgestemd op de ritmiek van het oorspronkelijke gebouw. Het zwembad is opgetild ten opzichte van het maaiveld waardoor er een levendige plint ontstaat. Binnen de bestaande gebouwvleugels zijn vrijwel alle ondersteunende functies opgenomen zoals tribunes, kleedkamers, bergingen maar ook technische ruimten. Op diverse plekken waar het bestaande gebouw zichtbaar is, wordt de oorspronkelijke architectuur zoveel mogelijk gerespecteerd en teruggebracht in originele staat.

Doelstelling

Doel was behoud en uitbreiding van de zwemsportfunctie in Rotterdam-Zuid middels een 50m-wedstrijdbad met bijbehorende voorzieningen. De bouw van dit topsportcentrum is een belangrijke aanjager voor de gebiedsontwikkeling. De transformatie van het oorspronkelijke GG&GD-gebouw maakte dit mogelijk. Behoud van het bestaande gebouw als belangrijke gebiedsmarker was een cruciale factor hierin.

Hoofdlijnen van het programma van eisen

Het primaire programma omvat een topsportcentrum bestaande uit verschillende 2 zwembaden met bijbehorende nevenruimten die vrijwel geheel zijn ingepast in het bestaande gebouw. Doordat de zwemfunctie zich hoofdzakelijk op de 1e verdieping bevindt, is de gebouwplint gevuld met diverse commerciële ruimten (horeca, terrassen, winkels) en het stadsdeelkantoor. Op de 2e verdieping in het gebouw zijn de kantoren van het Sportbedrijf Rotterdam. Op deze wijze ontstaat een divers programma dat goed aansluit op de directe stedenbouwkundige context.

Resultaten tot nu toe

Het topsportcomplex is eind 2017 opgeleverd en begin 2018 in gebruik genomen. De reacties van zowel het Sportbedrijf als exploitant van de zwembaden en de kantoren zijn zeer positief. De plint begint zich te vullen met huurders van de commerciële ruimten, er begint levendigheid te ontstaan rondom het zwemcentrum. Dit project is pas de eerste steen van een veel grotere gebiedsontwikkeling, maar draagt nu al bij aan de verlevendiging van de directe omgeving.

Functies vóór de ingreep
Het gebouw heeft gedurende de afgelopen decennia diverse andere functies gehad waaronder de belangrijkste als voormalig ‘centraal GG & GD gebouw’ (gezondheidscentrum) en daarna als deelgemeentekantoor Charlois, een bloedbank en huisvesting voor creatief gezelschap Wandschappen.

Functies na de ingreep
multifunctioneel zwembad met een 25 meter doelgroepbad en een 50 meter wedstrijdbad, bijbehorende voorzieningen, kantoorruimte Sportbedrijf Rotterdam, fitness, stadswinkel, winkels, en horeca