Inzendingen

< Terug naar overzicht

Ben Oude NijHuis

Transformatie
Nieuwe situatie - de tuin van het Ben Oude NijHuis

Projectomschrijving

Nadat Ben Oude Nijhuis in 2014 in het televisieprogramma Pauw de problemen in verpleeghuizen aankaartte, nam Omroep MAX-directeur Jan Slagter het besluit om zelf een verpleeghuis op te zetten. Het voormalige klooster Huis ter Schie uit 1930, dat de laatste twee jaar had leeggestaan en daarvoor 30 jaar in gebruik was geweest door Bouman GGZ (verslavingskliniek), bleek hier de perfecte plek voor te zijn. Op initiatief van Jan Slagter en in overeenstemming met de plannen die er vanuit Brukon Beheer al waren, is het getransformeerd naar een woon-/zorgvorm. Het historische pand van 4.055m² staat nu bekend als het Ben Oude NijHuis, een kleinschalige woonvorm voor ouderen met een (lichte) zorgvraag of dementie en een kleine beurs.

Het Ben Oude NijHuis bestaat uit een woon- en zorgvleugel met appartementen die variëren van 23 t/m 63m². In de woonvleugel zijn 25 appartementen, speciaal voor ouderen met een lichte zorgvraag. In de zorgvleugel, bestaande uit 28 appartementen, wonen ouderen met dementie die meer zorg nodig hebben. In de zorgvleugel is er een appartement speciaal voor een echtpaar. Op de ruime zolder is er woonruimte voor vier studenten gerealiseerd, die in ruil voor vrijwilligerswerk een appartement kunnen huren tegen een lage prijs. Zo komen jong en oud samen, waardoor de ouderen midden in de samenleving blijven staan. Tot slot beschikt het Ben Oude NijHuis over vier grote algemene woonkamers met keuken, een prachtige kloostertuin, een eigen kapsalon en manicure/pedicureruimte, verdere facilitaire ruimten en bergingen. Met de transformatie heeft het gebouw een nieuw leven gekregen.

Doelstelling

De doelstelling van dit project is het realiseren van een kleinschalige woonvorm voor ouderen met een (lichte) zorgvraag of dementie en een kleinere portemonnee, namelijk een bruto jaarinkomen van maximaal €22.000,-. Het creëren van een plek waar zij fijn wonen, waar goede zorg geleverd wordt en de bewoners centraal staan.

Hoofdlijnen van het programma van eisen

Naast het compleet renoveren van het bestaande, karakteristieke klooster uit 1930 en het transformeren van het gebouw naar zorgappartementen (inclusief badkamer en keuken), zijn er grootschalige energetische maatregelen getroffen en zijn de installaties compleet vernieuwd. Naast het gebouw heeft de tuin van 3.000m² ook een volledige metamorfose ondergaan.

Resultaten tot nu toe

Het Ben Oude Nijhuis is inmiddels bewoond. Door het minimaliseren van de overhead, wordt zo veel mogelijk geld rechtstreeks aan de zorgverlening besteed. Dit resulteert er onder andere in dat er drie verzorgers op negen bewoners zijn. Voor de zolderverdieping wordt er nog gezocht naar studenten. Zij krijgen een appartement tegen een lage huur aangeboden. In ruil daarvoor verrichten zij vrijwilligerswerk, zoals het organiseren van een barbecue of het lopen van een rondje door de tuin met een bewoner.

Functies vóór de ingreep
Klooster, geestelijke gezondheidszorg, anti-kraak.

Functies na de ingreep
Kleinschalige woonvorm voor ouderen met een (lichte) zorgvraag of dementie.