Inzendingen

< Terug naar overzicht

Blaak House Rotterdam

Renovatie
Het volledig gerenoveerde atrium heeft reliëfpanelen bekleed met textiel.

Projectomschrijving

Blaak House in Rotterdam is oorspronkelijk het bankgebouw van de Nederlandsche Handelsmaatschappij door architect Kees Elffers. . Het is in 1950 als klassieke interpretatie van de wederopbouw gerealiseerd. Als tegenhanger van het modernisme. In de 80-er jaren stond het op de lijst voor sloop. Sinds 2010 is het een Rijksmonument.
Blaak House kenmerkt zich door een bijzondere bakstenen gevel met statig portaal en een prachtige natuursteen entree. Door eerdere bouwkundige ingrepen heeft het veel aan kwaliteit ingeboet. Het ontwerp van V8 architects maakt het gebouw weer één van de voornaamste kantoorgebouwen in Rotterdam; chique, actueel en flexibel. Het wordt geschikt gemaakt voor verschillende soorten gebruikers met variërende indelingen.
De gevel en de monumentale ruimten zijn intact gebleven. De begane grond met uitgesproken materialisering en detaillering is door gedeeltelijke verwijdering van de eerste verdieping verbonden met het prachtige atrium, dat zo als kloppend hart van het gebouw functioneert. Het atrium is volledig bekleed met textiel en vormt een spectaculaire ontmoetingsruimte.
Met deze ingrepen komt de monumentale kwaliteit van het gebouw weer volledig tot uitdrukking. Aan de toonaangevende Blaak zal opnieuw een gebouw staan dat van buiten maar ook van binnen weer iconische kwaliteiten heeft. Een combinatie van originele pracht, tactiele elegantie en moderne techniek waarmee het het meest chique en voornaamste kantoorgebouw van Rotterdam.

Doelstelling

Hoogwaardige revitalisering van het monument waarbij de oorspronkelijke waarde van het gebouw die gedeeltelijk verloren ging bij de renovatie in de jaren 90 wordt “teruggeven”. Het moet van single-tenant naar multi-tenant geschikt gemaakt worden met gemeenschappelijke voorzieningen en ontmoetingsruimten. Daarnaast moet het zich beter gaan verhouden tot de monumentale aspecten.

Hoofdlijnen van het programma van eisen

Opdrachtgever Real-I.S. beoogt de realisatie van een hoogwaardig en chique kantoorgebouw met een publiek toegankelijke begane grond met algemene voorzieningen. Het atrium moet inzetbaar zijn als publieke ruimte voor events, feesten etc. Het gebouw moet zowel single-tenant als multi-tenant verhuurbaar zijn. De flexibele verdiepingsvloeren moeten ruimte bieden voor circa 800 werkplekken.

Resultaten tot nu toe

Op 7 februari 2018 is het gebouw officieel geopend. Al in november heeft de eerste huurder haar intrek genomen op de eerste twee verdiepingen van Blaak House.
De verwachting is dat het gebouw voor het eind van de zomer volledig verhuurd zal zijn.
De Gemeente Rotterdam heeft het project opgenomen in de uitgave reeks van boekjes over bijzondere projecten op het gebied van monumenten en renovatie.

Functies vóór de ingreep
kantoor (single-tenant)

Functies na de ingreep
kantoor (multi-tenant mogelijkheid) met publiekstoegankelijke BG