Inzendingen

< Terug naar overzicht

Bouwcentrum Rottterdam 1949

Renovatie
Bouwcentrum - vooraanzicht ná renovatie

Projectomschrijving

Het Bouwcentrum, van waaruit de wederopbouw van de stad Rotterdam na het bombardement en de Tweede Wereldoorlog werd gecoördineerd, moest nu zelf 'op de schop'. Zowel het exterieur als het interieur moesten grootschalig worden gerenoveerd om het gebouw een nieuw, en inmiddels 'derde leven' te geven. Daarbij moest steeds de balans gevonden worden tussen het voldoen aan de moderne huurderswensen zonder dit ten koste te laten gaan van de historische uitstraling van dit rijksmonument. Daarmee was het project in goede handen van vastgoedinvesteerder Maarsen Groep wiens visie op duurzaamheid breder is dan het energiezuinig maken van een gebouw. De ultieme duurzaamheidsambitie voor Maarsen Groep ligt in het hergebruik van materialen en gebouwen.

Doelstelling

Het uit 1949 daterende pand, dat als Bouwcentrum in de naoorlogse periode architecten en aannemers voorzag van de nieuwste inzichten in bouwen en wonen, moest onder de regie van vastgoedinvesteerder Maarsen Groep worden opgewaardeerd tot een toonbeeld van hedendaagse duurzaamheid. Door uitgekiende aanpassingen moest het energielabel verbeteren van F naar A.

Hoofdlijnen van het programma van eisen

De hoofdlijnen van het programma van eisen bestonden uit:
- Volledig renoveren van ruim 4200 m2 vloeroppervlakte.
- Creëren van flexibele werkplekken en stilteruimtes
- Aanbrengen aluminium kozijnen met HR-glas.
- Energiezuinige (schroef) koelmachine voor de airconditioning geïnstalleerd met een milieuvriendelijk koudemiddel
- Bodemisolatie in de kruipruimte aanleggen
- Spouwmuren naïsoleren met gesiliconiseerde glaswolvlokken om de binnentemperatuur beter te regelen.
- Verbeteren luchtbehandelingsinstallatie teneinde condensvorming op koudebruggen tegen te gaan.
- Aanleggen zonnepanelen (37.500 KWH).
- Aanbrengen adaptieve led-verlichting.
- Met als eindresultaat een verbetering van energielabel F naar A.

Resultaten tot nu toe

De belangrijkste resultaten van de renovatie zijn:
- renovatie is succesvol binnen de planning afgerond op 1 mei 2017.
- renovatie is binnen begroting afgerond.
- energielabel A is gerealiseerd.
- gebouw is volledig verhuurd en in gebruik genomen (door huurder Greenchoice, leverancier van duurzame energie).
- het gebouw is na renovatie en ingebruikname verkocht aan een fonds met duurzame vastgoed investeringen.

Functies vóór de ingreep
Kantoor

Functies na de ingreep
Kantoor