Inzendingen

< Terug naar overzicht

De Boel

Renovatie
De Boel is getransformeerd van onaantrekkelijke stedenbouwkundige barrière tot uitnodigende schakel tussen Zuidas en Buitenveldert.

Projectomschrijving

De Boel is met zijn 160 meter lengte en 9 verdiepingen een iconisch gebouw op de rand van de Zuidas en Buitenveldert. Het gebouw uit 1964 is onderdeel van het Algemeen Uitbreidingsplan van Van Eesteren. Het is opgebouwd uit een baksteenmontagebouwsysteem en een betonskelet. De toepassing van dit systeem in tien bouwlagen maakt dit gebouw uniek in Nederland en van De Boel misschien wel het monumentale vlaggenschip van de baksteenmontagebouw. Tegenwoordig wordt er vaak kritisch tegen vergelijkbare gebouwen aangekeken, maar Vesteda waardeerde de oorspronkelijke kwaliteiten en koos voor renovatie in plaats van sloop/nieuwbouw.

De kantoorlaag op de eerste verdieping heeft volglazen gevels gekregen waardoor een frisse werkomgeving ontstaat met uitzicht op de Zuidas en de rust van Buitenveldert. Vesteda heeft besloten hier haar nieuwe hoofdkantoor te vestigen. Het transparante en loftachtige interieur met zijn stoere betonskelet uit 1964 is zeer duurzaam. Hergebruikt kantoormeubilair is aangevuld met vintage meubilair.

De eerder zo gesloten garageboxen op de begane grond zijn voorzien van glazen deuren en geschilderd in felle kleuren. De boxen worden gebruikt als garages voor elektrische deelauto’s.

De 154 woningen zijn comfortabeler gemaakt. Tien woningen op de bovenste verdieping zijn voorzien van een lichtgewicht dakopbouw, waardoor ruime penthouses zijn ontstaan. Op het dak van de negende verdieping is een prachtige, uitgestrekte daktuin gerealiseerd als ontmoetingsplek voor bewoners. De daktuin zorgt voor leefkwaliteit en extra verblijfsruimte in aanvulling op de compacte woning.

Doelstelling

Doelstellingen:
- het creëren van woonruimte voor starters en young professionals in het ontbrekende middenhuursegment
- het creëren van een eigentijdse, gewilde woon-/werkplek
- het realiseren van verduurzaming met labelsprong
- het aantrekkelijk en transparant maken van het complex, met name de voorheen gesloten garageboxen en kantoorlaag.

Hoofdlijnen van het programma van eisen

Het programma van eisen is tijdens het proces uitgebreid. In het begin zijn de 154 woningen gerenoveerd en de woningtrappenhuizen en galerijen aangepakt. Ook zijn nieuwe lichtgewicht uitbreidingen op het dak gerealiseerd voor de 10 penthouses. Daarna is de 750 m2 grote daktuin uitgewerkt. In de volgende fase is de kantoorlaag van 3.000 m2 op de eerste verdieping en de garageboxen van 1.500 m2 op de begane grond volledig gestript en van nieuwe gevels voorzien. De garageboxen zijn geschikt gemaakt voor flexibel gebruik als garage of ondernemersbox. Het sluitstuk was het interieurontwerp voor het hoofdkantoor van Vesteda met 120 medewerkers.

Resultaten tot nu toe

Door de gefaseerde aanpak was het mogelijk om de woningen na een korte engineeringstijd al vrij snel na de koop van de flat te renoveren. De woningen zijn in de zomer van 2016 verhuurd. Kort daarna was de daktuin voor de bewoners klaar. Na de verhuur van de woningen was er ruimte om de ambities van het totaalproject te verwezenlijken. In het najaar van 2017 zijn de renovatie van het casco-kantoor, het kantoorinterieur en de garageboxen en ondernemersboxen in de plint opgeleverd. Inmiddels is het totaalproject afgerond en is Hans van Heeswijk architecten bezig met de nazorg.

Functies vóór de ingreep
woningen, kantoren, garages

Functies na de ingreep
woningen, daktuin, kantoorruimte, ondernemersboxen en garages