Inzendingen

< Terug naar overzicht

De Douanier

Transformatie
De Douanier na transformatie foto 1B

Projectomschrijving

De Douanier was decennialang een grijs kantoorkolos waar ambtenaren paspoorten controleerden en scholieren van het Kellebeek College tijdelijk lessen volgden. Nu is het sfeerbepalende gebouw getransformeerd tot een duurzaam woon- en werkcomplex. Verdeeld over zes woonlagen heeft De Douanier 53 huurappartementen en op de begane grond o.a. kantoren, een winkel en een lunchroom. Het U-vormige gebouw is vanwege zijn grote omvang een prominent gebouw op het Kadeplein. Van een grauwe kantoormassa is het veranderd in een fris pand met witte gevels, een nieuwe opgang en houtkleurige grote balkons. Het is een project met een maatschappelijke achtergrond, doordat naast betaalbare huurappartementen ook Stichting SDW, die mensen ondersteunt met een beperking, er ruimtes huurt. Bovendien is het een duurzaam gebouw geworden, dat door de transformatie van energielabel F naar A is gegaan. De verwarming van het pand is aangesloten op Smart-Climate-Grid. Een innovatief energiesysteem waarbij gebruik gemaakt wordt van de restwarmte van de vuilverbrandingsinstallatie. Niet alleen het voormalige douanekantoor wordt getransformeerd. Het Kadeplein en achterliggende industrieterrein Westrand worden de aankomende jaren ontwikkeld tot de duurzame wijk Stadsoevers. De Douanier en het plein grenzen aan het water van de binnenhaven, die voor de gelegenheid is doorgetrokken. De parkeerplaatsen hebben een minder prominente plek gekregen, zodat er ruimte is voor terrassen. De buitenruimte van het appartementencomplex loopt over in een groene kade, zodat er een levendige oever ontstaat. De transformatie is voor het gebouw en omringende gebied een goede kwaliteitsimpuls.

Doelstelling

Doel was het oude douanekantooor van Roosendaal duurzaam te transformeren naar betaalbare huurappartementen met een commerciële plint en een kwaliteitsimpuls te geven aan het gebouw en het Kadeplein. De Douanier is de aanjager van de ontwikkeling van de nieuwe duurzame wijk Stadsoevers.

Hoofdlijnen van het programma van eisen

Transformatie van het douanekantoor naar 53 betaalbare huurappartementen en een multifunctionele plint met ruimte voor o.a. horeca, winkels en kantoren. Het uitgangspunt was het prominente gebouw aantrekkelijker en duurzamer te maken en een aantrekkende werking te creëren op de omgeving. De herbestemming van de Douanier viel samen met de herontwikkeling van het Kadeplein, waardoor er gekeken is naar optimaal samenwerkingsvoordeel. Een van de doelstellingen was een levendige plint langs het water met ruimte voor winkel(s) en horeca. Een andere doelstelling was het gebouw aan te sluiten op het Smart-Climate-Grid, een duurzaam verwarmingssysteem, dat in de wijk wordt toegepast.

Resultaten tot nu toe

De Douanier is een visitekaartje voor de aanstaande nieuwe wijk Stadsoevers en een aanwinst voor Roosendaal. Roosendaal is mede hierdoor koploper van Nederland in leegstandsbestrijding. De transformatie heeft een enorme kwaliteitsimpuls gegeven aan het gebouw zelf en zijn omgeving. Alle appartementen en commerciële ruimtes waren voor de oplevering al verhuurd en zijn inmiddels met veel enthousiasme betrokken. Met een lunchroom en winkel aan de oeverzijde zorgt de Douanier voor een aantrekkende en levendige werking op het Kadeplein. Door zijn maatschappelijke achtergrond en duurzame insteek is de Douanier niet alleen een mooi project, maar vooral ook een sympathiek project.

Functies vóór de ingreep
kantoor, school

Functies na de ingreep
woningen, kantoren, winkel, horeca