Inzendingen

< Terug naar overzicht

Polygonale Loods | Tilburg

Transformatie
Invulling met hoogwaardige horeca. Foto: Jan van Eijndhoven

Projectomschrijving

De grote deuren van de Polygonale Loods staan weer open! Vroeger werden via een enorme draaibrug locomotieven naar binnen gereden voor onderhoud. Nu is het een publiek toegankelijk gebouw, pal naast het station en de motor voor de nieuwe ontwikkelingen aan de noordzijde van het spoor. De loods van glas en staal is getransformeerd tot een unieke horecagelegenheid met restaurant en een vrij indeelbare evenementenruimte. In 1929 werd de reparatiewerkplaats voor locomotieven in Tilburg uitgebreid met een elektrisch aangedreven draaischijf. Hiermee konden de locomotieven in de beperkte ruimte van spoor wisselen. In 1937 werd de Polygonale Loods gebouwd. De naam van het gebouw verwijst naar het veelhoekige gebogen ontwerp van de ruimte. De gevels van de sikkelvormige hal zijn opgetrokken in een ranke staalconstructie met glazen puien en een gemetselde borstwering. De loods was tot 2011 nog in gebruik voor het onderhoud van treinen. Tot 2016 kende het gebouw een tijdelijk gebruik voor kunstenaars en events. In de grote open ruimte van de Polygonale Loods is één organiserend object gezet. Het is zo geplaatst dat de loods in twee gedeelten te gebruiken is. Een gedeelte als restaurant/wijnbar en het andere deel is voor multifunctioneel gebruik. Het object omvat ondersteunende voorzieningen en laat de rest van de ruimte open. Het volume is los gehouden van de gevels waardoor de doorlopende polygonale ruimte van het monument nog altijd te ervaren is. Door de verspringingen vormt het een mooi contrast met de harde architectuur in de loods van glas en staal.

Doelstelling

De Polygonale Loods behouden als icoon van de Nederlandse spoorwegarchitectuur en het zeldzame gebouw een tweede leven geven als publieke en culinaire ontmoetingsplaats. De Polygonale Loods vormt de aanjager van de Spoorzone013 en stimuleert de lokale economie, waarbij een deel van de opbrengst naar het World Food Programme gaat.

Hoofdlijnen van het programma van eisen

Het programma van eisen voor dit project is breed. Voor de gemeente was er een belang om dit monument te behouden en om met een nieuwe functie het nieuw te ontwikkelen gebied te ‘laden’. Het zorgvuldig conserveren en het realiseren van een inspirerende ontmoetingsplaats gaan hand in hand. Concreet was het programma van eisen een restaurant/wijnbar en een evenementenruimte. Hiervoor moest van een overdekte buitenruimte een behaaglijke binnenruimte gemaakt worden. De hoogwaardige horecagelegenheid bevat een grote keuken en verhuurbare wijnkluizen. De evenementenruimte is vrij indeelbaar en zeer flexibel in gebruik.

Resultaten tot nu toe

De Polygonale Loods is gerestaureerd en heeft in zijn geheel een nieuwe bestemming gekregen. Een industrieel icoon is behouden en door de nieuwe functie is de toekomst van het gebouw zeker gesteld. Het gebouw is openbaar toegankelijk gemaakt en is nu al een belangrijke ontmoetingsplaats met lokale en regionale betekenis. Door een brede programmering van onder meer culturele en maatschappelijke evenementen stimuleert het gebouw de lokale economie en bevordert het de sociale cohesie van de stad. Hiermee is het gebouw een belangrijke motor voor de ontwikkeling van de spoorzone in Tilburg.

Functies vóór de ingreep
Werkplaats voor locomotieven

Functies na de ingreep
Restaurant/wijnbar en multifunctionele evenementenruimte