Inzendingen

< Terug naar overzicht

Huis van de gemeente Waalre

Renovatie
Het Huis van Waalre

Projectomschrijving

Huis van de Gemeente Waalre: als een Feniks uit de as herrezen De mythe van de wonderbaarlijke herrijzenis van de feniks, die een centrale rol speelt in de NRP Gulden Feniks, past ook perfect als metafoor voor het renovatieproject Huis van de Gemeente Waalre. Het gemeentehuis Waalre is in juli 2012 door een brand verwoest. Twee auto's reden ‘s nachts het pand binnen waarna het gemeentehuis in brand vloog. Het herstel van het monumentale gedeelte van het gemeentehuis Waalre was een bijzondere opgave, aangezien het ontwerp van architect H.W. Valk uit 1929 ernstig was aangetast. De gemeente Waalre heeft op de locatie van het oorspronkelijke gemeentehuis een nieuw gemeentehuis gerealiseerd. Restanten van het bestaande monumentale Raadhuis zijn behouden, gerestaureerd en geïntegreerd in het multifunctionele Huis van de Gemeente. Naast gemeentelijke functies wordt het gebouw ook gebruikt door activiteitencentrum ’t Hazzo en de bibliotheek, zodat er een multifunctioneel gemeentehuis is gerealiseerd waar ook een groot aantal verenigingen een onderkomen krijgt. Net als de goddelijke vogel die uit zijn eigen as herboren werd en als een jonger exemplaar terugkwam, is het gemeentehuis uitgebouwd tot een Huis van de Gemeente, waar ontmoeting en verbinding centraal staan.

Doelstelling

De opdracht stelde dat het gemeentehuis een Huis van de Gemeente moest worden: een gebouw voor gemeenschappelijk gebruik, dus niet louter voor gemeentelijke dienstverlening, maar een multifunctioneel gebouw. Het oorspronkelijke raadhuis moest in ere hersteld worden waarmee dit het eerste energieneutrale rijksmonument in Nederland zou zijn.

Hoofdlijnen van het programma van eisen

Het programma van eisen omvatte:

Een gemeentehuis met een publiekshal, raads/trouwzaal in het oorspronkelijke raadhuis (425m2bvo) en een kantooromgeving met activiteit gerelateerde werkplekken.
Naast de gemeentelijke dienstverlening biedt de publiekshal ook ruimte aan de bibliotheek en cultureel centrum Het Hazzo. Er is in dit publieksgebied een grand café, bibliotheek, een grote zaal, en daarnaast verschillende andere zalen die zowel door ambtenaren en bestuur als door verenigingen te gebruiken zijn.

Het totale project omvat een multifunctioneel Huis van de Gemeente van circa 3000m2bvo.

Resultaten tot nu toe

Het project is recent in de kerstvakantie van 2017 in gebruik genomen. Tijdens de Nieuwjaarsreceptie, direct na ingebruikname, werd op een muur van de inkomsthal een spreuk onthuld in aanwezigheid van Henri de Wijkerslooth, burgemeester ten tijde van de brand. Anja Haarhuis, (de vrouw van Paul Haarhuis) als omwonende getuige van de brand, won met ‘Er is altijd een nieuw begin’ de hiervoor uitgeschreven wedstrijd. De bezoekers zijn vooral trots op hun nieuwe huis: ‘Geschiedenis en toekomst vormen samen een sterk geheel. Het Huis is een waardig visitekaartje voor de gemeente.’

Functies vóór de ingreep
(afgebrand) gemeentehuis

Functies na de ingreep
gemeentehuis, bibliotheek, cultureel centrum