Inzendingen

< Terug naar overzicht

Foodhall MOUT met brouwerij | Hilversum

Transformatie
Gerestaureerde gevel met nieuwe serre, MOUT 2017. Foto: Stijnstijl Fotografie

Projectomschrijving

Midden in het centrum van Hilversum staat een onbekend pareltje, het voormalige Autopalace de Wit. Een prachtig gebouw in art-nouveaustijl met een bijzonder schaaldak van beton. De opgave was de gedeeltelijke reconstructie en transformatie van dit pand. In de loop der jaren is het gebouw steeds van functie veranderd, in verval geraakt en is de kwaliteit van de oorspronkelijke architectuur onzichtbaar geworden. Met de reconstructie zijn de later aangebrachte toevoegingen aan de binnen- en buitenzijde verwijderd, waardoor het prachtige gebouw weer zichtbaar is geworden.

Van de bestaande bioscoop is de lelijke beplating aan de voorgevel en de latere aanbouw aan de achterzijde (pleinzijde) verwijderd. Het gehele binnenwerk (bioscoopzalen en verlaagde plafonds) is verwijderd, zodat er weer de min of meer oorspronkelijke open hal (garagebedrijf) overbleef. De voorgevel is gerestaureerd naar het oorspronkelijke beeld, inclusief de ornamenten en details. De open achtergevel aan de marktzijde is ingevuld met een vrijwel volledige glazen gevel en aan de zuidzijde is een transparant vormgegeven serre toegevoegd. De daklichten zijn weer zichtbaar gemaakt en vernieuwd. Het dunne monumentale betonnen schaaldak met de trekstangen is weer onthuld en aan de achterzijde hersteld. Ten behoeve van de bierbrouwerij is er een kelder gemaakt. Hierin bevindt zich nu ook de toiletgroep. De tussenvloer is zodanig vormgegeven dat van binnenuit het schaaldak en de daklichten zichtbaar blijven vanuit de hal. In de open hal zijn een bar, de ketels en de verschillende keukens zichtbaar.

Doelstelling

Transformatie van een leegstaande, verpauperde bioscoop naar een open foodhall.
Restauratie van de oorspronkelijke voorgevel en het monumentale dunne betonnen schaaldak met de daklichten weer zichtbaar maken. Een nieuwe transparante pleingevel en een uitbouw maken, die zoveel mogelijk een contrast moesten vormen met het oorspronkelijke volume en de monumentale voorgevel.

Hoofdlijnen van het programma van eisen

Het restaureren van de oorspronkelijke voorgevel (volgens het restauratieplan).
Het zichtbaar maken van het monumentale dunne betonnen schaaldak en het weer zichtbaar maken van de daklichten. Een nieuwe, zo transparant mogelijke pleingevel en een transparant vormgegeven uitbreiding (serre) aan de zuidgevel maken. De nieuwe elementen moesten zoveel mogelijk een contrast vormen met het oorspronkelijke bouwvolume en de monumentale voorgevel. Een vernieuwende functie in het pand vestigen die nog niet in het centrum van Hilversum (en zo mogelijk de regio) aanwezig was. Ruime openingstijden van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat. Regelmatig evenementen op het Marktplein (mede)organiseren.

Resultaten tot nu toe

De Gemeente Hilversum heeft, gestimuleerd door stedenbouw en monumentenzorg, een tender uitgeschreven voor behoud en transformatie.
Na een zorgvuldige procedure is het pand verkocht aan Teus Kroon, die het ontwerp heeft laten uitwerken door ZECC architecten.
Het getransformeerde pand heeft de oorspronkelijke voorgevel en een nieuwe transparante pleingevel en uitbreiding gekregen. Het schaaldak met daklichten is van binnen uit weer zichtbaar.
Voorheen nog niet in het centrum aanwezige functies (foodhall en (Gooische) bierbrouwerij) hebben zeer ruime openingstijden.
Het gebouw is gerealiseerd. Gebouw en de functie vormen inmiddels een enorme aantrekkingskracht voor het nieuwe Marktplein en voor het Centrum van Hilversum.

Functies vóór de ingreep
Autogarage, fabriekshal, casino, feestzaal en bioscoop

Functies na de ingreep
Foodhall, café en bierbrouwerij