Inzendingen

< Terug naar overzicht

Merosch Living Lab

Transformatie
Buitenaanzicht nieuwe situatie, parkeerplekken met laadpaal en aanleg duurzame tuin.

Projectomschrijving

Adviesbureau Merosch is in de zomer van 2017 gestart met de renovatie van een gymzaal (400 m2 b.v.o.) uit 1955 in Bodegraven, die toen al 7 jaar leeg stond. Vanaf december 2017 is de zaal door de onderneming in gebruik genomen als kantoor. Geheel volgens de bedrijfsfilosofie is de renovatie van het pand uitgevoerd op een verregaande circulaire en duurzame manier.
Er zijn diverse duurzaamheidsmaatregelen doorgevoerd om tot een circulair, gasloos, energieleverend en gezond gebouw te komen. Het volledige casco inclusief de vloer van de gymzaal zijn behouden en zoveel mogelijk “oude” materialen zijn hergebruikt/verwerkt. Het gebouw is zeer goed geïsoleerd, heeft geen aansluiting op het gasnet, maar een warmtepomp voor duurzame warmte en koude, in april 2018 komen zonnepanelen op het dak en er is een elektrische laadpaal voor auto’s waarmee het een netto energieleverend gebouw gaat worden. De hoge duurzaamheidsambities komen tot uitdrukking in de verschillende labels die zijn getoetst, te weten: GPR 8,8 (hoogste in zijn klasse), BREEAM Excellent, WELL (gezondheidslabel) zilver en een tuin met NL Greenlabel A.
Willen we stappen vooruit maken in het verduurzamen van de gebouwde omgeving, dan moeten we beter, goedkoper en sneller beschikken over de kennis die elders is opgedaan. Daarom deelt Merosch alle kennis rondom de circulaire renovatie van hun nieuwe huisvesting (website, Twitter, LinkedIn). Een Living Lab waarin zij nieuwe technieken en methoden toepassen. Deze kennisdeling is essentieel voor het sneller verduurzamen van de gebouwde omgeving. Om deze reden geven we voorlichting aan de school die onze buren zijn.

Doelstelling

Enerzijds een inspirerende, comfortabele en gezonde werkomgeving te creëren en anderzijds het karakteristieke gebouw uit 1955 behouden. Het gebouw is qua verschijningsvorm volledig intact gebleven en zoveel mogelijk materialen zijn hergebruikt. Het streven: WELL minimaal Zilver, een GPR-score van >9, energieleverend, gasloos en Greenlabel voor de tuin.

Hoofdlijnen van het programma van eisen

- Ruimte voor 25 werkplekken.
- Gezonde en inspirerende werkomgeving.
- Uitstraling die past bij karakter en missie van Merosch: creatief, anders en vooroplopend m.b.t. het thema duurzaamheid.
Technische eisen gezondheid:
- Geluidswerende gevel i.v.m. aangrenzende schoolplein (max. 35 dB(A) binnen).
- Akoestiek (nagalm zilver
Technische eisen energie:
- Gasloos
- Energieleverend
- Zo’n klein mogelijke elektriciteitsaansluiting ( 9
- BREEAM Excellent

Resultaten tot nu toe

We zitten sinds eind december 2018 in het gebouw dus de gebruikservaring is beperkt. Dat neemt niet weg dat de ervaringen zowel functioneel als qua beleving buitengewoon positief zijn. We beschikken over een uitgebreid monitoringssysteem en de comfort en energieprestaties worden de komende periode uitgebreid gevolgd en gerapporteerd.
Naast dit interne aspect heeft de renovatie ook een positieve sociaal maatschappelijke impact. De gymzaal is door vele Bodegravers gebruikt en heeft daarmee met veel dorpsbewoners een emotionele waarde. Regelmatig komen mensen naar binnen lopen om het resultaat te zien en wordt de waardering uitgesproken dat het gebouw niet is gesloopt.

Functies vóór de ingreep
Gymzaal (leegtstaand)

Functies na de ingreep
Kantoor