Inzendingen

< Terug naar overzicht

Patio Huis

Renovatie
Voorgevel nieuwe situatie

Projectomschrijving

Aan de rand van het natuurgebied Nationaal Park Veluwezoom in Velp lag een vervallen villa uit de jaren 50. De woning is op een duurzame manier gerenoveerd en uitgebreid. Het huis is ontdaan van de vele kleine kamers en is gereduceerd tot een aantal heldere ruimtes en voorzien van een betonnen uitbreiding met patio. De verschillende ruimtes staan in open verbinding met elkaar, maar toch behouden de afzonderlijke ruimtes hun eigen intieme sfeer.

Door de patio, het minimale gebruik van scheidingswanden en het vergroten van ramen en doorgangen in de bestaande gevel, wordt er gezorgd voor een optimale toetreding van daglicht en zichtlijnen tussen de verschillende binnen- en buitenruimtes, waardoor de verschillende ruimtes vloeiend in elkaar over lopen.

De betonnen band in de gevel van het oorspronkelijke huis behoudt zijn karakteristieke bepaling in het huis. Gelijk aan de onderzijde van deze bestaande band, loopt de onderzijde van het nieuwe (groen bezaaide) betonnen dak van de uitbreiding. De bestaande band heeft slechts een hoogte van 2,3 meter van vloer tot onderkant balk. Om meer hoogte te creëren is de uitbreiding voor een gedeelte in de grond geplaatst, zodat dat de uitbreiding verzonken ligt in de tuin en zich op een natuurlijke manier nestelt in de omgeving. Het niveauverschil brengt speelsheid in het huis; je kunt op de betonnen rand van de uitbreiding half in de tuin en half binnen zitten en het zorgt ook voor een subtiele afscheiding tussen de ruimtes.

Doelstelling

Het bestaande vervallen huis omtoveren en uitbreiden naar een licht, modern, ruimtelijk en duurzaam geheel.

Hoofdlijnen van het programma van eisen

Het programma van eisen wat betreft woonfuncties is gebaseerd op een tweetal bewoners. Een van de opdrachtgevers houdt kantoor aan huis. De uitbreiding diende multifunctioneel te worden, zodat de uitbouw ofwel kantoor ofwel onderdeel van het woonhuis kon zijn. Verder diende het huis zo duurzaam mogelijk te worden, zonder gasaansluiting.

Resultaten tot nu toe

Afgezien van het budget (kleine overschrijding) is het plan van eisen gehaald.

Functies vóór de ingreep
Woonhuis

Functies na de ingreep
Woonhuis met kantoor aan huis