Inzendingen

< Terug naar overzicht

Point 7

Renovatie
na renovatie

Projectomschrijving

Point 7 betreft de verregaande renovatie van een kantoorgebouw in Amsterdam Zuid. Het door Piet Zanstra ontworpen gebouw werd in 1969 opgeleverd als een hypermodern kantoorgebouw in de stijl van de Nieuwe Zakelijkheid. In de loop der jaren werd het gebouw op tal van fronten aangepast en verdween door kwalitatief laagwaardige ingrepen het oorspronkelijke karakter.

De huidige eigenaar, Maarsen Groep, stelde daarom een bouwteam samen en stelde de uitdagende vraag om, op basis van een vastgesteld budget en beperkte uitgangspunten, het plan verder uit te werken tot een duurzaam en ‘marktgewenst’ kantoorgebouw. De ingrepen die gedaan zijn betreffen het renoveren van de gevel en het vervangen van de kozijnen door slanke profielen gelijkend op het origineel. De kelder is tot op casco teruggebracht en weer geschikt gemaakt als parkeergarage. De parkeerplaatsen op het dek onder de laagbouw waren hierdoor niet meer nodig waardoor deze donkere buitenruimte kon worden getransformeerd tot een transparante kantoorruimte. Het dek, maaiveld en dak van de laagbouw zijn opnieuw vormgegeven tot hoogwaardige buitenruimten. De tussenbouw is vergroot en voorzien van een vide, nieuwe transparante gevels en een glazen entree en luifel, waardoor hier een representatieve entree kon worden gerealiseerd.

Het interieur is tot op casco gesloopt en opnieuw opgebouwd tot flexibele en moderne kantoorruimte. Daarbij is gekozen voor een industriële uitstraling zonder plafonds en zichtbare techniek. Door de vervanging van alle installaties is gebouw 6 labelstappen verbeterd van een G- naar een A-label. Daarnaast is het comfort ook verbeterd naar een comfortklasse B.

Doelstelling

Het gedateerde en aangetaste gebouw een tweede leven geven. Te bereiken door terug te gaan naar de kwaliteiten van het oorspronkelijke ontwerp. Daarnaast door het interieur en de installaties volledig te vernieuwen en hiermee de energieprestatie, het comfort, de gebruiksmogelijkheden en de beleving van het gebouw te optimaliseren.

Hoofdlijnen van het programma van eisen

Op basis van een vastgesteld budget:
- Een ‘marktgewenst’ kantoorgebouw geschikt voor single- of multitenant
- Architectuur exterieur terugbrengen naar kwaliteiten oorspronkelijke ontwerp
- Slanke ‘oorspronkelijke’ kozijnen over de volle hoogte tussen de borstweringen
- Het tot op casco terugbrengen van het interieur en hoogwaardig vernieuwen
- Open vloeren, flexibel indeelbaar
- Verbetering van een energielabel G naar A
- Maximaliseren van het comfortniveau
- Een nieuwe, uitnodigende en transparante entree
- Het betrekken van het dek onder de laagbouw bij het interieur
- Het volledig benutten van de kelder als parkeergarage (zoals oorspronkelijk)

Resultaten tot nu toe

Het gebouw is opgeleverd en langjarig verhuurd aan IPG Mediabrands. Een toelichtend document over het proces en eindresultaat is te vinden op http://www.momentarchitectuur.nl/local/userfiles/BROCHURE_POINT_7.pdf

Functies vóór de ingreep
kantoor / advocaten

Functies na de ingreep
kantoor / media netwerk