Inzendingen

< Terug naar overzicht

Musis Sacrum Arnhem

Renovatie
aangepaste oude zaal

Projectomschrijving

Sinds 1847 hebben zich zoveel activiteiten afgespeeld in en rond Musis Sacrum, dat het Musisgebied en het Musis-gebouw tot een uiteenlopende reeks van verschijningsvormen verworden. Het resultaat was een ingewikkeld ruimtelijk complex dat niet goed functioneerde met een gedateerde uitstraling. Desondanks is het gebouw geliefd in Arnhem en omstreken. Het project bestaat uit de renovatie van het bestaande monument en de sloop/nieuwbouw en uitbreiding van de grote zaal evenals de inpassing van ondersteunende functies en entreegebied. Het ontwerp grijpt terug op de essentie van het Musis Sacrum: het genieten en ten gehore brengen van muziek in een uitmuntende akoestiek en aantrekkelijke groene omgeving. Het ontwerp is geïnspireerd op de sfeer en het karakter van het instituut Musis Sacrum, het lommerrijke Musispark en de identiteit van het Gelders Orkest en het MSSA zelf. Door geen concessies te doen aan de akoestiek en de multifunctionaliteit kan het Musis Sacrum het vanzelfsprekende huis worden voor een breed scala aan voorstellingen, van symfonische muziek tot popmuziek en alles daartussenin. De uitbreiding is vormgegeven als een uitnodigend en alzijdig paviljoen in het park dat het bestaande monument op respectvolle wijze aanvult en als zodanig in het landschap is opgenomen. De concertzaal heeft achter het podium een grote glazen gevel met uitzicht op het Musispark als ‘groen decor’, welke ook te openen is voor openluchtvoorstellingen. Bestaand en nieuw worden door een gemeenschappelijke plint met elkaar verbonden, waarmee het Musis Sacrum een eigentijdse, nieuwe monumentaliteit krijgt die hoort bij een muzikaal programma van dergelijk niveau.

Doelstelling

De renovatie betrof het verwijderen van na-oorlogse toevoegingen en het terugbrengen van de grandeur van het monument van vroeger. De oudbouw kent een aanbouw die zich grotendeels ondergronds bevindt en zich bovengronds als een vrijstaand alzijdig paviljoen in park manifesteert.

Hoofdlijnen van het programma van eisen

Het huidige Musis Sacrum laat wat uitstraling en programmering betreft veel te wensen over. De technische mogelijkheden zijn beperkt en door slechte geluidsisolatie kan geen moderne programmering plaatsvinden. Naast algemene veroudering zijn er de volgende knelpunten vanuit het gebruik: - onlogische logistieke stromen - in zichzelf gekeerde uitstraling - achterstallig onderhoud - slecht comfort in de zalen. Daarnaast geldt dat Musis gedurende de bouw het gebouw kan blijven gebruiken. Een goed functionerend gebouw en gezonde exploitatie zijn dan noodzakelijk. Hiervoor is het volgende noodzakelijk: sloop van huidige aanbouw, renovatie monumentale deel, aanbouw van een multifunctionele zaal en aanvullende functies.

Resultaten tot nu toe

Het huidige Musis heeft naast ruim 40 concerten met een klassieke muziek programmering met veel succes een 5-tal houseconcerten met 1850 bezoekers in de Parkzaal kunnen organiseren. Ook heeft de Arnhemse mode biënnale met de Artez Graduation Shows in de nieuwbouw plaatsgevonden en bovendien staan er voor de zomer enkele concerten gepland waarbij het raam geopend wordt en naar het park zal worden gespeeld. Het gebouw is genomineerd geweest voor de ARC17 detail award en de Betonprijs 2017 en heeft sinds de in gebruikname in mei vorig jaar al bijna 40.000 bezoekers mogen ontvangen.

Functies vóór de ingreep
concertzalen

Functies na de ingreep
concertzalen