Inzendingen

< Terug naar overzicht

Berltsum (1830) NOM-woning

Renovatie
voor- en zijgevel nieuw

Projectomschrijving

Het pand stamt uit 1830 en was oorspronkelijk een dubbele arbeiderswoning. Dit was nog goed te zien aan de indeling(dubbele bedstede, trap, kelder en regenwaterput). In de loop der jaren zijn beide woningen samengevoegd zonder ingrijpende veranderingen. Ook zijn er nauwelijks verbeteringen doorgevoerd. Slechts het meest noodzakelijke onderhoud in al die jaren is gedaan. Voor velen was het pand rijp voor de sloop en dat was nou net de grote uitdaging. Sloop en nieuwbouw was een optie maar er is uiteindelijk toch gekozen voor renovatie met als opdracht een vantevoren vastgesteld en aanvaardbaar budget. Mede om deze reden is gekozen voor samenwerking met het Friesland College en is in het ontwerpplan gekozen voor het verrichten van zo veel mogelijk handelingen op de bouwplaats. Hiertoe moest het pand gesloopt worden tot op het casco. Alleen de buitenmuren en het dak zijn overeind gebleven inclusief de bestaande raam- en deuropeningen. Bij de nieuwe indeling is zo veel als mogelijk aansluiting gezocht bij de bestaande gevelopeningen. Zo is op de plaats van de oorspronkelijke voordeur een nieuw raamkozijn geplaatst. Doordat de bestaande constructies(buitenmuren, dak en kozijnen nog in goede staat verkeerden is als eerste het dak aangepakt. De bestaande pannen zijn verwijderd, het dakbeschot is geinspecteerd en voorzien van reflecterende warmtewerende folie en de dakpannen ziin herplaatst. Alle isolerende voorzieningen in de thermische schil zijn vervolgens allemaal van binnenuit geplaatst. De ramen in de kozijnen zijn vervangen en alle openingen zijn geschikt gemaakt voor 3-laags glas en de gasmeter is verwijderd.

Doelstelling

Het doel was het realiseren van een comfortabele gezinswoning voorzien van alle moderne gemakken en geschikt voor bewoning door 4 a 5 personen.
Daarnaast moest de woning energieneutraal zijn op woning-en bewonersniveau.
Dus NOM(Nul op de meter).

Hoofdlijnen van het programma van eisen

- Comfortabele woning gelijkwaardig aan hedendaagse nieuwbouw
- Behoud van de authentieke uitstraling
- Geen energiekosten
- Geschikt voor bewoning door senioren
- Zo veel mogelijk circulaire materialen toepassen
- Waar mogelijk bestaande materialen hergebruiken
- Geen gasaansluiting

Resultaten tot nu toe

Het voorlopige resultaat mag verrassend genoemd worden. De woning heeft aan de buitenzijde een nauwelijks waarneembare verandering ondergaan en is van binnen sfeervol en comfortabel ingericht met een praktische indeling.
De jaarrekening van het energiebedrijf(februari 2017-februari 2018) laat zien dat er een overschot is aan energie van 629 kWh.
Er is dus meer terug geleverd dan er afgenomen is.
De gehele renovatie is m.b.v. subsidies net binnen het gestelde budget gebleven.

Functies vóór de ingreep
woning

Functies na de ingreep
woning