Inzendingen

< Terug naar overzicht

't Bakenshof Horst

Transformatie
nieuwe entree

Projectomschrijving

t Bakenshof in Horst is in 1985 gebouwd als verzorgingshuis. Door de extramuralisering in de zorg dreigde leegstand en was een ingreep noodzakelijk. Gelet op de jonge leeftijd van het gebouw en de meerwaarde van de bouwmassa in het gebied werd besloten onderzoek te doen naar een herbestemming. Een belangrijk aandachtspunt was het stigma van een bejaardenhuis van het gebouw te "halen".

In een ketensamenwerking zijn diverse studies uitgevoerd. De betonnen draagconstructie per kamer bleek een uitdaging bij de vraag naar zoveel mogelijk driekamerappartementen. Levensloopbestendige maisonnettes bleken de uitkomst. De puzzel heeft uiteindelijk geresulteerd in een fris “nieuw” gebouw met 43 appartementen in 5 verschillende types en voor alle doelgroepen van jong tot oud van arm tot rijk en met en zonder beperking.

Om de sociale cohesie tussen deze diverse doelgroepen optimaal te bevorderen is er voor gekozen om de bewoners uit te dagen tot zelfbeheer. En dit is gelukt! De bewoners nemen gezamenlijk de verantwoordelijkheid voor het schoonmaken, dagelijks onderhoud en groenonderhoud onder toeziend oog van een bewonerscommissie.

Doelstelling

Duurzaamheid, hergebruik materialen, stigma doorbreken, betaalbaarheid, zelfbeheer, sociale cohesie waren de doelstellingen die wij belangrijk hebben gemaakt in de ontwikkeling van het gebouw.

Hoofdlijnen van het programma van eisen

Hergebruik van gebouw en zoveel mogelijk materialen. Nieuwe indeling met 12 individuele tweekamerappartementen van ca 55 m2 voor een zorgpartij en verder zoveel mogelijk driekamerappartementen van ca 80 m2 . Verduurzaming van het gebouw van een D-label naar minimaal een A-label. Frisse nieuwe uitstraling passend bij de naastgelegen vernieuwde wijk.

Resultaten tot nu toe

Niemand heeft het meer over Het resultaat is een gebouw wat ver vóór de oplevering compleet was verhuurd. We worden met regelmaat benaderd door partijen met de vraag hoe we de ontwikkeling hebben opgepakt en wat de belangrijkste aandachtspunten zijn om tot het succes te van de ontwikkeling te komen.

Functies vóór de ingreep
verzorgingshuis met 92 kamers, algemene ruimtes en recreatiezaal

Functies na de ingreep
43 huurappartementen