Inzendingen

< Terug naar overzicht

Brabants Dagblad, 's-Hertogenbosch

Transformatie
nieuwe situatie: zijde Emmaplein

Projectomschrijving

In het centrum van 's-Hertogenbosch stond het gebouw dat door de Bosschenaren uitgeroepen werd tot het lelijkste gebouw van de stad. Het gebouw, waar vanaf 1980 het Brabants Dagblad in was gevestigd, bevindt zich op de kop van het Emmaplein en in het verlengde van de Brugstraat. Het gebouw is gestript naar casco en voorzien van een nieuwe indeling, installatie en gevel. In het plan is er stedenbouwkundig voor gekozen het gebouw meer op het zuidelijk gelegen Emmaplein te oriënteren en frontaler/ monumentaler op dit plein te richten. Aan de Westzijde is er (in analogie aan de achtergevel van het bestaande gebouw) meer verticale geleding en meer terrasachtige structuur aan het gebouw gegeven. Op een bescheiden wijze behoudt het gebouw zijn klassieke opbouw van basement, lijf, kroon. Een basement in het groen met entrees, een solide middendeel in baksteen en een kroon in een lichte tektonische constructie. Bij de detaillering van de gevels zijn de gevel sparingen verticaal aan elkaar gekoppeld door het metselwerk in te laten springen en een negge te geven. Op deze wijze krijgt het gebouw een verwijzing naar de typische verticale parcelering van de Bossche straten en zijn verticaal georiënteerde panden.

Doelstelling

De opgave was het relatief grote gebouw te transformeren naar een woongebouw dat beter opgaat in de bestaande context en daarin een grote diversiteit aan gebruikers, in één gebouw samen te brengen. De ambitie was vooral een hoogwaardig, technische transformatie en ontkoppeling van het bestaande negatieve sentiment.

Hoofdlijnen van het programma van eisen

Het gebouw biedt plaats aan een vijftal commerciële ruimte in het 'basement' met een separate entree op de begane grond. Daarboven in het 'lijf' zijn vijftig appartementen gemaakt, variërend van lofts en twee- en driekamerappartementen. In de 'kroon' bevinden zich vier top-appartementen met daarboven het penthouse. Een mix aan woontypologie, variërend van 50 tot 170m2 woonoppervlak. Het gehele gebouw is onderkelderd voor parkeren en middels een parkeerdek verbonden met een woongebouw aan de achterzijde.

Resultaten tot nu toe

De ambities voor een hoogwaardige transformatie, de stedenbouwkundige inpassing en duurzaam hergebruik zijn gehaald. Het gebouw sluit door stedenbouwkundige ingrepen in de hoogte en de massa, het verticale karakter en door de kleur- en materiaalkeuze goed aan op de verticaal georiënteerde panden van de Brugstraat. De mix van functies en een diverse groep van bewoners, laat zien dat zowel starter als pensionado moeiteloos in één project samengaan, zolang je rekening houdt met de wensen en leefritmes van de bewuste doelgroep. Het stimuleert juist het contact tussen de verschillende doelgroepen in onze samenleving.

Functies vóór de ingreep
kantoor

Functies na de ingreep
kantoor en wonen