Inzendingen

< Terug naar overzicht

Universiteitsbibliotheek, Erasmus Universiteit Rotterdam

Renovatie
beeld van afb 1 na renovatie, met nieuwe vide en hoofdtrap

Projectomschrijving

De Erasmus Universiteit Rotterdam bouwt aan een duurzame campus. Haar ambitie is om een van de groenste universiteiten in Nederland te worden. Binnen deze ambitie is de renovatie en transformatie van de universiteitsbibliotheek(9000 m2, gemeentelijk monument) een van de speerpunten.

Het bibliotheekgebouw heeft een totale renovatie ondergaan waarbij het klaar is gemaakt voor de toekomst en weer aansluit bij de huidige en toekomstige manier van studeren en werken. Het gerenoveerde gebouw biedt onderdak aan 900 moderne studiewerkplekken, flexibele kantoorwerkplekken en de boekencollecties van de UB en het Rotterdamsch Leeskabinet.

De vernieuwde UB is lichter, ruimtelijker, toegankelijker en overzichtelijker: een stimulerende omgeving om te studeren, te werken en elkaar te ontmoeten. Grote nieuwe vides en een nieuwe hoofdtrap creëren meer ruimtelijkheid; daklichten zorgen voor meer licht. Transparante trappenhuizen en brandscheidingen creëren een ruimtelijke verbinding tussen oost en west.

Daarnaast is het gebouw aangepast aan de nieuwe situatie op de campus. Met een nieuwe entree aan de Institutenlaan, dé belangrijke as op de campus, heeft zij een eigen gezicht en adres gekregen en is daarmee beter in staat bezoekersstromen op een vanzelfsprekende wijze op te nemen.

Het gebouw is binnen de strenge eisen die bij de monumentenstatus horen zo duurzaam en comfortabel mogelijk gemaakt: drievoudig glas in custom-made geïsoleerde kozijnen, een geïsoleerde schil zonder aantasting van het monumentale beton, PV-panelen, mos-sedum, klimaatplafonds en WKO. Daarbij is gezocht naar sobere, natuurlijke materialen en kleurtinten die passen bij het monument en zorgen voor een aangename en rustige omgeving om te studeren.

Doelstelling

Een sterk verouderde universiteitsbibliotheek aanpassen aan de nieuwe manier van studeren en werken en de nieuwe ontwikkelingen op de campus, met oog voor de kwaliteiten van het monument. Hierdoor ontstaat een modern, licht, ruimtelijk en duurzaam onderwijsgebouw waarin prettig studeren centraal staat en waarmee de bibliotheek weer toekomstbestendig is.

Hoofdlijnen van het programma van eisen

De veranderende focus van de bibliotheek is terug te vinden in het gerenoveerde gebouw. Het boekenbestand digitaliseert steeds verder en het papieren boek verdwijnt naar de achtergrond: in het nieuwe gebruik ligt de nadruk dan ook steeds meer op het faciliteren van studiewerkplekken dan op het opslaan van boeken. Daarnaast is de organisatie overgestapt op het nieuwe werken.
Het programma voor het gebouw bestaat uit de volgende onderdelen: 900 goed uitgeruste, moderne studiewerkplekken, 50 flexibele kantoorwerkplekken en de boekencollecties en archiefruimten (inclusief kostbare collecties) van de UB en het Rotterdamsch Leeskabinet (eigen collectie in de kern van het gebouw).

Resultaten tot nu toe

Het gebouw heeft vanaf de dag van oplevering vrijwel vol gezeten. Vanuit studenten komt de terugkoppeling dat het een erg prettige sfeer heeft waarin je ondanks de vele mensen op een rustige manier in een prettig klimaat kan studeren.
De inspanningen om het gebouw lichter en overzichtelijker te maken hebben gewerkt: het wordt als licht en ruimtelijk ervaren en je kan je er door de vides op een natuurlijke manier oriënteren. De combinatie van de nieuwe entree op maaiveld en de bestaande route via de loopbrug hebben het gebouw een logische aantakking op de routing van de campus gegeven.

Functies vóór de ingreep
universiteitsbibliotheek

Functies na de ingreep
universiteitsbibliotheek