Inzendingen

< Terug naar overzicht

Wijchen

Renovatie
Nieuwe situatie met nieuw stucwerk

Projectomschrijving

419 originele Pégé woningen in Wijchen worden verduurzaamd en krijgen een vernieuwd uiterlijk. De originele Pégé woningen hebben een houtskeletbouw gevel gecombineerd met baksteen als besparing op de bouw vanwege een gebrek aan bakstenen ten tijde van de bouw.
De voorgestelde verduurzaming is niet alleen een labelsprong, maar ook een uiterlijke transformatie waardoor de wijken Heilige stoel, Kraaijenberg en Homberg de komende 25 jaar weer duurzaam ogen. In de verschillende wijken zijn ook verschillende vormconcepten opgezet die geïnspireerd zijn door de omgeving van Wijchen. Het kasteel van Wijchen is gebruikt voor de vormgeving van de Heilige stoel, met donkere en lichte metselwerkvlakken gecombineerd met spekbanden.
Het moderne winkelcentrum in de Kraaijenberg is een inspiratie geweest voor een moderne, grafische gevelinvulling van stucwerk gecombineerd met baksteenstrips. Hierdoor heeft deze wijk weer een geheel ander karakter gekregen met dezelfde tactiek, het aanvullen van de houtskeletbouw delen.
De oude boerderij waar de wijk Homberg naar vernoemd is vormt het kleurrijke en hedendaagse gezicht van de ontwerpen voor de woningen. Dit vormt tezamen met de bestaande kozijnkleuren een kleurenpalet binnen de wijk, waar accenten van gekleurde bakstenen als ouderwetse glazuurdetails refereren naar de oude boerderij.

Doelstelling

Verduurzaming, groot onderhoud en esthetische opwaardering van 419 woningen minimaal 25 jaar doorexploiteren.

Hoofdlijnen van het programma van eisen

Veiligheid en gezondheid; Asbest saneren, brandveiligheid opwaarderen, installaties veilig maken, ventilatie en riolering.
Comfort; Vervangen radiatoren en geluiddicht afwerken woningen.
Toegankelijkheid; levensloopgeschiktheid, veiligheid van trappen.
Duurzaamheid; Energie Index tussen 1.12 en 1.4, primair in de schil en vervolgens met installatie.
Ruimtelijke eisen; Bewonerskeuzes voor dakopbouw, douche uitbreiding, tweede toilet en vaste trap naar zolder.
Beeldkwaliteit; De uitdaging het straatbeeld positief te wijzigen naar een hedendaags beeld.
Bewonersopties; Keuzemogelijkheden voor bewoners

Resultaten tot nu toe

Tot nu toe zijn de woningen in de Heilige stoel en Kraaijenberg opgeleverd. De bewoners zijn vooral te spreken over de opwaardering van de woningen. Bij de oplevering van de proefwoning heeft de oorspronkelijke architect verteld: ‘de woningen zijn eindelijk afgemaakt, het baksteen tekort is aangevuld.

Functies vóór de ingreep
Woning

Functies na de ingreep
Ongewijzigd