Inzendingen

< Terug naar overzicht

Wooncollege

Transformatie
Gevel in 2018, net na de oplevering

Projectomschrijving

In de voormalige Prinses Ireneschool (1958) in Amersfoort is een bonte mix aan woningtypes gerealiseerd: het Wooncollege. Daarmee is een beschermd stadsgezicht behouden en heeft een karakteristiek gebouw uit de jaren ‘50 een nieuwe bestemming gekregen. Stedenbouwkundig gezien vormt de school met de haaks op elkaar staande bouwmassa’s de opmaat voor het gemeentelijk stadsgezicht Berg-Zuid, eveneens uit de jaren vijftig. Het Wooncollege vormt één geheel met haar omgeving, ook na de transformatie van school naar woongebouw. Een gebouwde parkeervoorziening met een groen ingericht parkeerdek voorziet in de benodigde parkeerplaatsen zonder dat de auto de ruimte rondom het gebouw domineert. Het pand is rijk aan artistieke elementen, zoals een magnifiek trappenhuis met monumentaal glas-in-loodraam. Deze elementen zijn gebleven en ook de uitstraling van het schoolgebouw is behouden. Enkele delen van het gebouw zijn gesloopt en herbouwd in de oorspronkelijke architectuur met zijn kenmerkende zichtbare constructie in de gevel welke een aangename geleding geeft. Het gebouw is nu toekomstproof: gasloos, goed geïsoleerd en gebruik makend van zonne-energie, warmtepompen en een biomassa-centrale. Op het dak zijn 560 zonnepanelen op subtiele wijze geïntegreerd.

Doelstelling

Transformatie van een jaren '50 schoolgebouw naar een CO2-neutraal, gasloos woongebouw met diverse woningtypes. Behoud van ruimtelijke kwaliteit en bestaande structuur zijn uitgangspunt. Monumentale delen worden behouden en nieuwe delen sluiten hier in materiaal en detaillering zorgvuldig op aan. De karakteristieke groene ligging blijft mogelijk door een gebouwde parkeervoorziening.

Hoofdlijnen van het programma van eisen

Transformatie van de school naar duurzame woningen en een gebouwde parkeervoorziening met behoud van monumentale elementen, sprekende jaren ’50 uitstraling en een karakteristieke ligging. Het gebouw wordt verduurzaamd tot een gasloos, energieneutraal woongebouw. Waardevolle gebouwelementen worden behouden, zoals de monumentale trappenhuizen met glas-in-loodraam en karakteristieke gevels, en kenmerkende details worden ook in nieuw te bouwen delen teruggebracht, zoals ruime dakoverstekken en bijzondere metselwerkverbanden. Er is nadrukkelijk ruimte om aan specifieke koperswensen gehoor te geven.

Resultaten tot nu toe

Een karaktervol gebouw is behouden en getransformeerd tot een duurzaam woongebouw met 44 eengezinswoningen, appartementen en maisonnettes. Waardevolle gebouwelementen zijn behouden en kenmerkende details zijn ook in nieuw gebouwde delen teruggebracht. Parkeren is ondergronds opgelost: gedeeltelijk onder het gebouw en gedeeltelijk onder een dek met daarin sparingen voor daglichttoetreding en enkele bomen. De grondgebonden woningen hebben privé-tuinen die met hagen zijn afgegrensd van het parkeerdek dat als collectieve, groene tuin is ingericht. De entrees van deze garage zijn zo gesitueerd dat het monumentale groene beeld niet wordt verstoord. Het gebouw is na de transformatie inclusief aanpassingen als gemeentelijk monument opgenomen.

Functies vóór de ingreep
onderwijs

Functies na de ingreep
wonen en parkeren