Inzendingen

< Terug naar overzicht

Woonschip VC

Transformatie
nieuwe situatie: den (de opbouw van het schip) met verlaagd dakterras.

Projectomschrijving

Aan de Noordoostelijke oever van het Haveneiland op IJburg ligt Vrachtschip De Novatie, een Kempenaar uit 1957, door ANA omgebouwd tot (varend) woonschip. De locatie is uniek. De waterkavels aan de Cas Oorthuyskade zijn, anders dan de plaatsten voor woonboten in de Amsterdamse grachten, alleen bestemd voor varende schepen met de een maximale breedte van 6.60 meter, een lengte van 40 meter en diepgang van 1,5 meter. Deze afmetingen waren bepalend voor het type schip dat de opdrachtgever heeft gekozen. Na een lange zoektocht kocht hij een Belgische Kempenaar. Vrachtschip De Novatie kon, na inkorten, voldoen aan de afmetingen en had voldoende holte om het gewenste woonprogramma te realiseren. Ook was het mogelijk om een verbinding te maken tussen ‘de roef’ (stuur en woonhut) en het ruim. Een ander belangrijke factor voor de aankoop van de Novatie was de mogelijkheid voor het realiseren van de duurzaamheidambities van de opdrachtgever. Ruimtelijkheid, een hoge woonkwaliteit en duurzaamheid waren de belangrijkste uitgangspunten voor het ontwerp. De opdrachtgever wilde een schip dat een huis in een schip zou herbergen. Ruimtelijk en comfortabel. In antwoord hierop is het lineair systeem van geschakelde ruimtes dat veel woonschepen kenmerkt, doorbroken. Zichtlijnen lopen over de gehele lengte van het schip en er zijn doorzichten over alle verdiepingen. Het materiaalgebruik is terughoudend. Het ontwerp wil zich niet opdringen, het vormt een achtergrond waartegen het wonen kan plaatsvinden. Een betonnen vloer, witte wanden faciliteren deze eenvoud. Tegelijkertijd trekt een eikenhouten multifunctioneel meubel de aandacht en verbindt de verschillende ruimtes.

Doelstelling

Ruimtelijkheid, een hoge woonkwaliteit en duurzaamheid waren de belangrijkste uitgangspunten voor het ontwerp. De opdrachtgever wilde een schip dat een huis in een schip zou herbergen. Ruimtelijk en comfortabel.

Hoofdlijnen van het programma van eisen

Het woonprogramma omvat een ouderslaapkamer ontworpen als zelfstandige woonruimte met een pantry, badkamer, toilet, en zitruimte. De keuken is de centrale plaats in het schip en fungeert als woonkeuken. Er is daardoor geen echte woonkamer. De stuurhut is een alternatieve woonkamer bereikbaar via een trap in de hal. Twee kinderslaapkamers zijn ontworpen als passagiershutten. Klein en functioneel. Ze staan middels een grote schuifdeur in open verbinding met de multifunctionele hal. Via een trap vanuit de woonkeuken is het dakterras bereikbaar.

Resultaten tot nu toe

Het woonschip is februari 2017 opgeleverd.

Functies vóór de ingreep
vrachtschip

Functies na de ingreep
varend woonschip